Palkovicsot állítják hadrendbe Brüsszel ellen

Az új innovációs minisztériumhoz tartoznak majd az uniós fejlesztések.

A gazdaságfejlesztés és -irányítás mellett a Palkovics László vezette innovációs és technológiai minisztérium fogja felügyelni az uniós fejlesztések koordinációját is – értesült a HVG.hu. Ez a feladat eddig a Miniszterelnökséghez tartozott, ám Lázár János távozásával és a kevésbé konfrontatív Gulyás Gergely érkezésével új tárcához kerül, így a pitbullnak is nevezett Palkovics küzdhet meg Brüsszellel.

A hírportál szerint a korábbi hírekkel ellentétben nem kerül át az innovációs minisztériumhoz a felsőoktatás, csak az a speciális szegmense, amely a hazai vállalatok piaci igényeihez képez szakembereket. Az e területért felelős helyettes államtitkársághoz tartozik majd a szakképzés és a felnőttképzés is, ezeket eddig a nemzetgazdasági minisztérium felügyelte.

A volt oktatási államtitkár minisztériumához tartozik majd a HVG.hu információi alapján az energetika, a közlekedés (ideértve az infrastrukturális fejlesztéseket), az infokommunikáció, a fenntarthatóság és a klímapolitika is. A minisztériumban várhatóan nyolc államtitkár fog dolgozni.

Kiemelt kép: MTI/Varga György