Egy cirkuszi bűvész lehet az új kulturális államtitkár

Fekete Péter jelenleg a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója.
Kapcsolódó cikkek

Megbízható értesülésekre hivatkozva azt írja az Index, hogy Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója lesz az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális államtitkára.

Fekete 55 éves Jászai Mari-díjas színházi rendező, előadóművész, cirkuszművész, korábban illuzionistaként, trükktervezőként és bűvészként is dolgozott, valamint a Békéscsabai Jókai Színház korábbi és a Szarvasi Vízi Színház művészeti igazgatója, a Magyar Teátrum színházi lap főszerkesztője.

2002 és 2004 között a Nemzeti Színház oktatási és külkapcsolati igazgatója, 2007-2015-ig a békéscsabai színház igazgatója volt, majd politikai pályára evezett: miniszteri biztosként 2011-ben a megyei előadóművészeti intézmények átadását felügyelte, 2012-ben a Nemzeti Színház, majd 2015-ben a Pesti Magyar Színház vezetőváltásával kapcsolatos ügyeket vezette.

A Magyar Cirkusz és Varieté ügyvezetőjeként 2015 óta a nemzeti cirkuszművészeti stratégia kidolgozásáért felelt. Az Index megemlíti, hogy a kormánypárti Magyar Időkben éppen szerdán jelent meg egy Fekete Pétert méltató cikk, ám abban nem volt szó esetleges kormányzati munkáról.

A Magyar Narancs 2012-ben közölt portrét Fekete Péterről, amelyben azt írták, hogy a békéscsabai színház oktatási igazgatói posztjára való pályázata során nem tudta bemutatni a szakirányú végzettséget igazoló, Cardiffban szerzett színházrendezői diplomát.

Fekete mindkétszer – s azóta is számos interjúban és újságcikkben – úgy nyilatkozott, hogy annak idején Nagy-Britanniában, a Sir Anthony Hopkins által is látogatott cardiffi főiskolán szerzett színházrendezői diplomát. Noha a két meghallgatás nem egy napon volt, Fekete mindig azt mondta, a diploma otthonában, Budapesten van, ráadásul közben költözött is, ezért nem tudja bemutatni.

A szakmai végzettséggel a cikk szerint később is problémák adódtak. Fekete 2007-ben lett a békéscsabai Jókai Színház megbízott igazgatója, és ez az ideiglenes állapot 2012-ig tartott, ugyanis a fenntartó megyei önkormányzat törvénysértő módon öt évig nem írt ki pályázatot a posztra.

Feketének azonban jól jött az időhúzás, mert ez idő alatt el tudta végezni a veszprémi Pannon Egyetem színháztudományi tanszékén a mesterszakot, továbbá megszerezte a szükséges vezetői gyakorlatot is.

A négy féléves levelező szak elvégzéséhez valamely bölcsész alapszak vagy egy régebbi bölcsész főiskolai vagy egyetemi diploma a követelmény, ám Fekete akkori interjúiból nem derült ki, hogy hol szerezte a szükséges papírokat.

Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs