Publikálta a Medgyessy-bizottság sokáig titkos anyagait a Momentum

2002-ben állt fel a Medgyessy-bizottság, az irataikat titkosították, azonban ez öt éve lejárt.
Kapcsolódó cikkek

Már öt éve nyilvánosságra kellett volna hozni a Medgyessy-dokumentumokat, de valamiért még mindig nem történt meg ez. Ezért a Momentum úgy döntött meglépi a dolgot, és publikálja a 2002-ben létrehozott parlamenti Medgyessy-bizottság anyagait. A bizottság feladata Medgyessy Péter akkori miniszterelnök rendszerváltás előtti állambiztonsági múltjának feltárása volt.

Medgyessy: Orbán sok mindenre ráérez abból, ami a világban körülöttünk folyik
A volt miniszterelnök az ellenzéki oldalon egy valakit lát, aki nem középszerű.

A tíz évre titkosított jegyzőkönyvek már rég nem titkosak, ezért Körömi Attila Momentum-jelölt, aki akkoriban a bizottság tagja volt, kikérte az ülések jegyzőkönyveit. Azok most az Ügynökakták.hu oldalon szabadon bögnészhetők. Körömi így indokolta tettét:

Ma már nem az a lényeges, hogy kit és hogyan szerveztek be, hanem az, hogy a nyilvánosság megteremtésével éppen a további zsarolások lehetőségeit vegyük ki. A Momentum azzal, hogy nyilvánosságra hozza a Medgyessy-bizottság jegyzőkönyveit, melyeknek 2013. január 1-én megszűnt a titkos minősítésük, többet tesz az ügynökügyek tisztázása terén, mint az összes parlamenti párt együttvéve. Ők eddig csak akadályozták a nyilvánosságra hozatalt.

Soproni Tamás kampányfőnök hozzátette, ők még nincsenek a parlamentben, nem férnek hozzá iratokhoz, de így is megkezdték az ügynökmúlt feltárását. A jegyzőkönyvek amúgy több mint 500 oldalt tesznek ki, a mostani házelnök Kövér László meghallgatása is szerepel bennük, aki manapság már szokatlan módon bocsánatot kér a Fidesz egyik bűnéért, amit amúgy a mai napig nem orvosolt a kormánypárt:

Azt a tisztázó és tisztító munkát, amit a politikai életben el kellett volna végezni, hogy most ne kelljen az ön frakciójának néhány tagjával foglalkozni itt, ezt nem végeztük el. Régi bűnnek hosszú az árnyéka. Ebben én személyesen a Fidesz nevében is a magunkra eső felelősséget vállalom.

(Kiemelt kép: Berecz Valter/24.hu)