Nemzetközi körözés a szaúdi király lánya ellen

A hercegnőt az egyik testőre által elkövetett bűncselekmények miatt akarják kihallgatni Franciaországban.

A nemzetközi elfogatóparancsot egy francia bíró adta ki – közölték a nyomozóhatóságokhoz közeli források a Reuters hírügynökséggel. Hassza bin Szalmán hercegnő Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi király lánya és Mohamed bin Szalmán trónörökös testvére.

Azért adtak ki ellene nemzetközi körözést, mert ki akarják hallgatni a testőre által elkövetett bűncselekmények ügyében, amelyek a hercegnő párizsi lakásán történtek, ahol a sértett dolgozott. A testőrt fegyveres erőszakkal, emberrablással, lopással és halálos fenyegetéssel vádolják.

A Reuters értesülésére nem reagált sem a szaúdi nagykövetség Párizsban, sem a rijádi kormány tájékoztatási hivatala, de a körözést állítólag még decemberben adták ki, a két ország viszonya szempontjából érzékenynek mondható időszakban.

Francois Hollande volt francia államfő közeli kapcsolatokat ápolt az Öböl menti arab országokkal, főleg Szaúd-Arábiával, emellett kemény álláspontot képviselt a Rijáddal ellenséges kapcsolatban lévő Iránnal folytatott atomalkuban.

Emmanuel Macron hivatalban lévő francia elnök azonban javítani akarja Párizs és Teherán kapcsolatait. Mohamed bin Szalmán várhatóan április elején látogat Párizsba, de a vizit dátumát többször módosították a trónörökös londoni és washingtoni útja miatt. (mti)