1,1 milliárd közpénzt kap a Századvég menekültekkel kapcsolatos kutatásra

A kormányt az is érdekli, hogy milyen az idősek jövőképe, kire szavaznak és honnan tájékozódnak.
Kapcsolódó cikkek

1,1 milliárd forint közpénzt kap a kormánytól a Századvég azért, hogy felmérje: mit gondolnak a többi uniós tagállam polgárai a menekültekről. Emellett 250 millióért azt kell kutatniuk, hogyan látják saját helyzetüket és jövőjüket a hazai idősek – ezt a hvg.hu írja.

Az új megbízással a 2015-ben négy évre megkötött, több mint bruttó 6 milliárd forintos tanácsadói szerződést egészítik ki. A hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás ajánlattételi felhívása szerint azért van erre szükség, mert „ahhoz, hogy a Magyar Kormány ebben a kiemelkedő jelentőségű társadalmi- és politikai kérdésben a megfelelő lépéseket megtehesse, elengedhetetlen szempont valamennyi Európai Uniós tagállam lakossági véleményének a megismerése, annak feltárása, hogy az uniós lakosság hogyan viszonyul a menekült-kérdéshez és annak lehetséges szabályozásához”.

Szóról szóra ugyanezzel az érveléssel 2015 végén és tavaly májusban is kötött a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium egy kiegészítő szerződést a Századvéggel, mindkétszer csaknem 800 millió forint értékben, így a mostani kiegészítéssel együtt már a 9 milliárdot súrolja a Századvég által ebben a kormányzati ciklusban elnyert megbízások összege. A mostani 1,1 milliárd forintból a kormányközeli intézet az EU 28 tagállamában országonként ezer főt kérdez meg, és az eredményeket húszoldalas összefoglalóban értékeli ki.

Az időskutatásra pedig az indoklás szerint az elöregedő társadalom miatt van szüksége a kormánynak. Azt írják, több más tényező mellett az 55 év felettiek jövőképét, biztonságérzetét, az öregedéssel együtt megjelenő anyagi és egészségügyi problémáit, közéleti aktivitását, politikai kultúráját, pártpreferenciáit és médiafogyasztási szokásait vizsgálják majd.