Az Őcsényből kiutált menekültek is a tavaly befogadott 1300 fő között voltak

Orbán Viktor ennek ellenére helyeselte azt, hogy gumikiszúrással és fenyegetőzve tiltakoztak ellenük.
Kapcsolódó cikkek

Az Őcsényből tavaly „kiutált” menekültek közül 7 vagy 8 fő tavaly kapott menedékjogot vagy oltalmat – mondta Siewert András, a menekültek nyaralását szervező Migration Aid Alapítvány kuratóriumának elnöke a hvg.hu kérdésére annak kapcsán, hogy nyilvánosságot kapott: tavaly 1300 embert fogadtak be.

Altusz Kristóf, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára egy máltai lapnak adott interjúban azt mondta: „1294 menekültet kellett befogadnunk az országba, de nem álltunk ki a nyilvánosság elé”. Ehhez képest csütörtökön a miniszterelnök főtanácsadója már azt nyilatkozta, hogy ez nem volt titok.

Amikor tavaly kiderült, hogy az őcsényi panzió tulajdonosa menekülteket látna vendégül, a helyiek megfenyegették, hogy felgyújtják a házát, és az autójának kerekét is kiszúrták. Az emberek annyira feldühödtek, hogy a polgármester a feszült helyzet miatt lemondott, igaz, decemberben újraválasztották.

Orbán Viktor is megszólalt ekkor, de nem arról beszélt, hogy az érintett menekültek legálisan vannak az országban, hanem a helyzetre – a fenyegetéssel és a gumikiszúrással együtt – így reagált:

Nagyon helyes, hogy határozottan, hangosan és érthetően fejezték ki a véleményüket.

Miután Altusz nyilatkozatával világossá vált, hogy a szélsőségesen menekültellenes kormánypárti retorika ellenére 1300 menedékkérő kapott védelmet Magyarországon, Pintér Sándor belügyminiszter azt mondta, hogy ezeknek az embereknek lehetőséget biztosítanak arra, hogy Magyarország területére jöjjenek, segítik a mindennapi életüket, anyagilag támogatják a családok mindennapi beilleszkedését. Sőt, a békemenetes Bencsik András már arról beszélt Mészáros Lőrinc Echo TV-jében, hogy egy tízmilliós ország számára nem szabad, hogy gondot okozzon 1300 menekült befogadása.