Otthon a rántott hús, itt a közösség van – utoljára osztottak ételt a Blahán

Valószínűleg az idei karácsonyi ételosztás volt az utolsó a Blahán. Ott jártunk, beszélgettünk. Arcok és történetek a tömegből.

A magyar családok többségénél a halat passzírozzák és nyitják a 20 százalékos tejfölt a töltött káposztához, amikor a Blahán nagykabátban, sálban és sapkában egyensúlyoznak a műanyag tálba mert meleg étellel a sörpadhoz. A krisna tudatú hívők által létrehozott Ételt az életért Alapítvány több mint egy évtizede szervez karácsonykor ételosztást a Blahán. Az első akciók még a Rókus kórház mellett voltak, aztán átkerült a térre, a Corvin áruház szomszédságába. Itt nagyobb a hely a több tonna élelmiszer és az emberek mozgatására.

Az évek alatt annyira tökéletesre fejlesztették az ételosztás gyakorlatát, hogy a többi felekezet is tőlük kér tanácsot, hogyan lehet ennyire zökkenőmentesen lebonyolítani az osztást.

Ma már sorszámot osztanak, hogy ne hajnalban kezdjenek sorba állni a rászorulók. Pontban 8:30-kor kezdik kiosztani a piros karszalagokat, aztán mindenki szétszéled, és 11-re visszajön, mert akkor osztják az ételt, amihez zacskónyi szeretetcsomag is jár. Idén a tartós élelmiszerek mellé – cukor, liszt, rizs, tészta, olaj – banán, alma és aszalt gyümölcs is került bele.

Azért, hogy ne legyen fennakadás, sárga kordonokkal terelgetik az embereket. Nem szép, és rossz érzetet kelt, de így gyorsabban megy a sor – magyarázzák a szervezők.

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Idén a 10 fokos decemberi tavaszban 1600 embernek jutott meleg étel december 24-én, de a krisnások 25-én és 26-án is osztanak, akkor, amikor a többi szervezet már nem. Azt mondják, az igazi tömeg ezen a két napon van.

A szervezők szerint  valószínűleg ez az utolsó karácsonyi ételosztás a Blahán,

mert bár az engedélyük megvan, már jelezték nekik, hogy jövőre nem rendezhetik meg a szokásos helyszínen, más helyet kell találniuk. A 24.hu-nak azt mondták, már ötletelnek, egyelőre  azonban nem tudják, hol, de az biztos, hogy jövő karácsonykor is jóllakatják a nélkülözőket.

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Több típusa van az ételre váróknak:

December 24-én mi is kint jártunk, hogy beszélgessünk az ételre várókkal, akik lehet, utoljára szobroztak a Blahán. Kevesen beszéltek, még kevesebben engedték, hogy fotózzuk őket. Arcok, sorszámok és történetek a tömegből:

246 és 247-es: Legalább nincs hideg

Nyugdíjas pár. Nem mindig jönnek, csak az utóbbi 2-3 évben lett rendszeres, hogy ételosztásra járnak. Nagyon kevés a nyugdíjuk, ezért állnak sorba.  Ha nincs ételosztás, akkor a nyugdíjas klubba vannak befizetve, ott kedvezményesen kapják az ebédet. Van jó is az idei karácsonyi ételosztásban: nincs hideg, ennek örülni kell. Jönnek mind a három nap, mert muszáj.

44-es: Csak a Jézuska tudja

Van kedved enni? Álljál be szépen a sor végére!

A 8 éves fiú határozottan rendre utasít mindenkit. Itt volt anyukájával jóval fél 9 előtt, hogy jó sorszámot kapjon. Ebéd után mennek haza, fél négykor jön a Jézuska. Írt neki levelet is: Star Warsos fénykardot kért, és tankot. „Igen, igazit. Nem tudom, megkapom-e. Csak a Jézuska tudja. Anya mikor kerülünk már sorra?”

1020-as: Otthon a rántott hús, itt a közösség van

Minden nap kijövök, igen – mondja határozottan Ildikó, aki rutinosan üldögél a tér egyik kőpadján. Nem akar még beállni a sorba, az ezresek még odébb vannak.

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Két éven keresztül ő is ételt osztott a Hősök terén, most már fizikálisan nem bírná. Combnyaktörése volt, a fülét is műtötték, a cukra is magas. Nem bírna órákig állni és ételt osztani, kijönni viszont szeret, mert emberek között lehet. Szeret közösségben enni, és mindig megeszi, amit a krisnások adnak. Ha mégsem ízlik neki annyira, legfeljebb nem visz haza belőle. A cukor, a liszt, az olaj mindig jól jön, mert otthon rendszeresen süt-főz. Még mielőtt kijött a Blahára, kora reggel rántott húst sütött. Négy darabot. Nyugdíjasként egyedül tölti a karácsonyt, de legalább a Blahán közösségben ebédelhet.

138-as: Eggyel több adag jut otthon a családnak

Hétkor már itt voltam, hogy jó számot kapjak – mondja szinte büszkén egy férfi a sorban. Családja otthon van, készülődik a karácsonyra, ő kijött enni, és hogy hazavigye a lisztet, olajat.

Van munka meg lakás is a Nyugatinál, de nagy a család, nem elég a pénz.  Gyerekeket nem hozta ki, még kicsik, nem akarja őket ennek kitenni. Két-három éve jár a Blahára karácsonykor, így legalább otthon eggyel több adag jut a családnak.

A mai világban mindent meg kell, fogni, minden lehetőséggel élni kell. Ha ételosztás van, aki jönni kell.

334-es: Hiszek istenben, de ő hisz bennem?

Három éve nem sikerül összeszednem magam. Mindig eljutok valameddig, aztán…

Róbert 33 éves éves, elvált, az utcán él.

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

„Most az van, hogy egy kőművesnél dolgoztam, de el kellett jönnöm. Az albérletből is. Hogy látok-e reményt? Igen, magamat. Most egy pizzériában kaptam állást, heti két órában, havi 6500 forinttal jelentettek be. Valamit csinálnom kell, mert különben megőrülök. Gyakran járok ételosztásra. Éhes vagyok, enni kell.”

A csomagot, amit kap, eladja ezer forintért, mert a liszttel és cukorral meg a tésztával nem tud mit kezdeni.

Krisztusi korban van, azt hitte, 33 éves korára már meglesz a megváltás.

Hiszek istenben, úgy-ahogy, de ő hisz bennem?

Három gyereke van, a legidősebb 10 éves. „Voltam náluk, vettem nekik ajándékot, pedig nincs mit ennem. Örültek nagyon. Apuci a mindenük, pedig alig látnak. Azt nem tudják, hogy az utcán élek, de azt tudják, hogy bajban vagyok.”

36-os: Öt gyerek, öt zacskó

Fiatal nő, két hónapos babával a mellkasán. Korán jött, korán megy, viszi haza a csomagokat. Mind az öt gyerekre jut egy. A haza a gyerekotthont jelenti.

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás