Főnszél és hóviharok vágták haza Nyugat-Európát

Mi a meleg levegőt kapjuk, a Nyugat a hideget. Repülők százait törölték, akadozik a közlekedés.
Kapcsolódó cikkek

Miközben Magyarországra bikaerős szél fogja befújni délről a tavaszt, az ezt okozó hatalmas örvénylés Nyugat-Európába éppen hideg levegőt szállít. Ennek megfelelően Britanniától Spanyolországig szélvihar, sok eső és hó a népek osztályrésze. Közlekedési fennakadások is vannak: a forgalmas hollandiai Schiphol reptéren csak a KLM-nek 300 járatát kellett törölni, de a brüsszelin is töröltek 50 gépet. Az utasoknak azt tanácsolják, mielőtt kimennek a repülőtérre, nézzék meg, elindul-e a repülőjük – írja a BBC News.

Cikkünk írásakor egy brüsszeli, egy amszterdami és egy londoni induló járatot is töröltek már, érdemes a ferihegyi reptér honlapján tájékozódni indulás előtt.

Németországban is nagy havazás tombol, ami rengeteg karambolt és dugót okoz. A frankfurti repülőtér 300-nál is több járatot törölt vasárnap. Franciaországban 32 régióban van érvényben vészjelzés, a tengerpartot is hóviharok ostromolják, sok helyen nincs áram. Csak hétfőn, csak a Loire völgyében 80 ezren maradtak elektromosság nélkül.

A havazás Észak-Olaszország síkvidékére is kiterjedt, ahol évek óta nem láttak ennyi havat. Liguriában, Piemontban és Toszkánában is iskolákat zártak be ideiglenesen. A tengeren heves szél korbácsol hullámokat, ezért Nápolyból nem járnak a kompok a közeli szigetekre. Ausztriában a főnszerű brutál erős szél okoz gondokat.

A briteknél se jobb a helyzet, vasárnap otthonok ezrei maradtak áramellátás nélkül, iskolák százait nem nyitották ki hétfőn, több régióban kifejezetten veszélyes autóba ülni. Egy biztos, a hamari télnek a sípályák üzemeltetői örülnek a legjobban.

Eközben az MTI arról ír, Horvátországban és Szlovéniában súlyos károkat okozott hétfőn az eső és a vihar. Horvátországban egy ember meghalt, Szlovéniában több százan maradtak áram nélkül, és több házat elöntött az áradás. Gorski Kotarban életét vesztette egy 33 éves férfi, miután a szél lesodorta a háztetőről, amit meg akart javítani, mert megrongálta a vihar. A kidőlt fák miatt több utat is lezártak, a Rijeka-Zágráb autópálya egyes szakaszain pedig leállították a kamionforgalmat.

Szlovéniában a Pirani-öböl környékén több házat öntött el az áradás. Kocevje és Notranjska, valamint az északkeleti fekvő Trbovlje városában több százan maradtak áram nélkül. Gorenjska alpesi tartományban, Skofja Loka városában a hatóságoknak ki kellett menteniük egy nőt a jeges folyóból, amibe autójával belecsúszott az áradás miatt.

(Kiemelt kép: MTI/EPA/Drew Angerer)