Csaknem 100 milliárdos lyuk a nyugdíjkasszában

Hiába lesz a költségvetés része, a hiányt magának kell kigazdálkodnia.

Azénpénzem.hu szúrta ki, hogy az idei első félévben a Nyugdíjbiztosítási Alap (NYA) csaknem 100 milliárd forintos hiányt mutat. Tavaly ebben az időszakban a bevételek 21,3 milliárddal haladták meg a kiadásokat. Veszteségre pedig öt éve már nem volt példa.

Az idei lyukat egyértelműen a bevételi elmaradás okozhatja.

A nyugdíjrendszer 2010 óta nem viszi, inkább hozza a pénzt a költségvetésnek, de a portál szerint a friss adatok alapján idén némi gond adódott, egyértelmű, hogy 2016-hoz képest jelentősen estek a szociális hozzájárulási adóból a nyugdíjalapot megillető, illetve a munkáltatói nyugdíjbiztosítási járulékból származó befizetések.

Összességében a nyugdíjak fedezetéül szolgáló bevételek estek a vártnál nagyobb mértékben. A deficit a bevételek több mint 6 százalékára rúg.

Ez az alap első félévi mintegy 1500 milliárdos mérlegéhez képest nem annyira jelentős, az előző évek tapasztalata alapján az év egészére akár néhány milliárdos plusz is lehet az egyenleg, de – hiába lesz az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) az államkincstár része – a nyugdíjbiztosítási feladatokra a költségeket a nyugdíjalapból kell fizetni – emlékeztet a portál.