Gyűlöletcsoport rendezvényén szónokolt Orbán, így üzent a Kremlnek

A miniszterelnök mondta a Családok Világkongresszusa világtalálkozóján a nyitóbeszédet. A szervezet oroszbarát és melegellenes.
Kapcsolódó cikkek

Budapesten rendezik meg a Családok Világkongresszusa (WCF) világtalálkozóját. Az eseményt csütörtökön Orbán Viktor nyitotta meg, beszédében pedig többek közt bejelentette, hogy elengedik a háromgyermekes nők Diákhitel-tartozását.

A The Guardian pénteken megjelent cikkében azt írja, Magyarország új frontot nyitott a Brüsszel ellen zajló szócsatájában.

Az alabamai székhelyű Southern Poverty Law Center (SPLC) jogvédő szervezet a rendezvényt szervező WCF-et gyűlöletcsoportnak nevezte, amiért 2013-ban aktív szerepet játszott az orosz melegellenes propagandatörvény elfogadásában, amelyben rögzítették, hogy a homoszexuális életmód terjesztése bűncselekmény.

A csoport szintén abortusz- és melegházasság ellenes és “természetes család” koncepcióját hirdeti, valamint rendszeresen kemény szavakkal illeti a homofób érzelmeket.

Melegellenes, putyinista szervezet rendezvényét támogatja a magyar kormány
A WCF a családbarát álca mögé próbál bújni, de közben olyanokat mondanak, hogy „a melegek felelősek a Holokausztért.

Allan Carlson, a WCF alapítója, aki szintén beszédet mondott a nyitónapon, korábban úgy fogalmazott, hogy a heteroszexuális házasság az elrendelt szabadság bástyája.

Ryan Lenz, az SPLC hírszerzési projektjének vezetője elmondta, nem azért minősítették gyűlöletcsoportnak a kongresszust, mert ellenzik az LBGT-közösséget vagy a melegházasságot, hanem azért, mert olyasvalami miatt démonizálják az emberek egy csoportját, amin nem tudnak változtatni.

A magyar kormány vendégül látott egy gyűlöletcsoportot, ami egy egész világra kiterjedő démonizáló világrendet hirdet. Mit kell ebből leszűrnünk? Hogy a magyar kormány nem tudott a Családok Világkongresszusának nézeteiről?

– tette fel a kérdést Lenz.

Fotó: MTI

Az SPLC szerint legalább ilyen aggasztó, hogy a csoportnak bizonyítottan kapcsolatai vannak az orosz ortodox egyház oligarcháival, akik kapcsolatban állnak Vlagyimir Putyin kormányával. Közülük pedig többen megjelennek majd a budapesti kongresszuson.

Budapestre jön például Alexei Komov, a WCF feltételezett orosz adománygyűjtője, aki két komoly befolyással rendelkező oligarchával, Vlagyimir Yakuninnal, a Russian Railways korábbi elnökével és Konstantin Malofejev milliárdossal is jó kapcsolatot ápol.

Győri Lóránt, a Political Capital kutatója a The Guardiannak elmondta, ez nem normális konzervatív politika.

Ennek van egy geopolitikai árnyalata, amellyel Oroszországnak és a Kremlnek próbálnak üzenni. A Kreml a WCF-hez hasonló szervezetekkel próbál hatalmat gyakorolni a közép-európai társadalmakban

– tette hozzá.

Mint fogalmazott, azáltal, hogy a konferenciát állami szintre emelték, a Fidesz messzemenően szélsőjobboldali pártként pozicionálta magát.

Ez az európai értékekkel ellentétes, mert a résztvevők a férfiak és nők egyenlősége és a kisebbségi csoportok ellen kampányolnak. Egyértelműen a jogszabályok ellen irányulnak, hogy megpróbálják biztosítani ezen szervezetek jogait és státuszát.

Győri Lóránt szerint politikai értelemben ez lehetővé teszi a magyar kormány számára, hogy saját, rendkívül konzervatív álláspontján a világ színpadjára állítsa és javítsa kapcsolatait a Kremllel.

Orbán megint egy diktátorral találkozik
A kapcsolatok stratégiaiak, a találkozók rendszeresek.

Kovács Zoltán kormányszóvivő megerősítette, hogy a kormány finanszírozza a rendezvényt.

A WCF hivatalos honlapján azt írja, hogy a Magyarország élen jár Európában a természetes családok támogatásában. Üdvözölték az Orbán-kormány 2013-ban átdolgozott alkotmányát, amely a házasságot férfiak és nők között határozza meg, ezáltal kizárja a melegházasságot és hogy a magzatnak jogai vannak, még ha Magyarországon jogszerű is az abortusz.

Kovács elutasította azt a felvetést, hogy a kormány a találkozó megrendezésével elismerte volna melegellenességét.

Nem démonizálunk senkit. Számunkra a család a prioritás. Hisszük, hogy a családok és a gyermekvállalás a demográfiai krízisből való kilábalás kulcsa.

Arra a kérdésre, miszerint a programmal Magyarország közeledhet-e a Kremllhez, úgy felelt:

Buta felvetés, hogy Magyarországnak szorosabb kapcsolatai lennének Oroszországgal, mint bármely más európai országnak. Javasoljuk az embereknek, akik ilyen vádakkal illetnek, vagy ilyen véleményt alkotnak, gondolják meg kétszer, mit mondanak.