Visszaüthetnek az uniós szankciók

A Financial Times szerint az Európai Uniónak óvatosan kell eljárnia, ha büntetőintézkedéseket vezet be "rossz úton járó tagállamai ellen", mert az ilyen szankciók visszaüthetnek
Kapcsolódó cikkek

Az Európai Uniónak óvatosan kell eljárnia, ha büntetőintézkedéseket vezet be “rossz úton járó tagállamai ellen”, mert az ilyen szankciók visszaüthetnek – írta csütörtöki szerkesztőségi cikkében a Financial Times.

A cikk szerzőjének véleménye szerint az Európai Unió alapértékei – mint a demokrácia, a szólásszabadság és a polgári jogok – jelenleg nagyobb fenyegetésnek vannak kitéve néhány kelet-európai országban, mint a hidegháború vége óta bármikor. Példaként Lengyelországot és Magyarországot említi.

Véleménye szerint a demokrácia és a civil társadalom fokozatosan visszaszorul Magyarországon, amelynek miniszterelnöke, Orbán Viktor kijelentette, hogy illiberális demokráciát épít, és Kínát, Oroszországot és Törökországot dicsérte követendő példaként.

Orbán Viktor: Brüsszel Soros-jelentést készít Magyarországról
A Kossuth Rádió vendége volt péntek reggel a miniszterelnök. Beszélt Kínáról, a gyerekekről és Brüsszelről is.

Amikor a kelet-közép-európai országok beléptek az EU-ba, az unió emberi jogi és kormányzási kritériumokat állított fel velük szemben, de kevés hatásköre van a tekintélyelvűségbe visszacsúszás megakadályozására. Évekkel ezelőtt Ausztriát sem tudta “megfegyelmezni” a demokratikus értékek veszélyeztetése miatt. Ezért óvatosan kell eljárnia, amikor szankcionálja “tévelygő tagjait”, mivel például a szavazati jog felfüggesztése az Európai Tanácsban visszaüthet.

(MTI)