Betartottak a lengyel néppártiak Orbánnak

A Fidesz pártcsaládjában a tagok harmada szavazott a magyar kormány elleni legsúlyosabb szankcióra.
Kapcsolódó cikkek

Megírtuk: Orbán Viktor kormánya az első az Európai Unióban, amely elérte, hogy kezdeményezzék ellene az uniós szlengben „atombombának” hívott hetes cikkely alkalmazását, amely a szavazati jog elvesztését is eredményezheti az Európai Tanácsban. Négy baloldali-liberális-zöld frakció állt elő a javaslattal a CEU-t ellehetetlenítő törvényjavaslatról zajló vita keretében, de a határozat kitér arra is, hogy Magyarországon súlyosan leromlott a jogállam, a demokrácia és az alapvető jogok helyzete.

A Fidesz pártcsaládja, az Európai Néppárt egy ennél visszafogottabb javaslattal állt elő, amiben nem esik szó az Európai Unióról szóló szerződés hetedik cikke. Ugyanakkor a Néppártból 67-en szavaztak át a baloldali javaslatra, amelynek így meglett a többsége – a 67 átszavazó a 216 fős frakció csaknem harmadát jelenti.

Az átszavazó képviselők névsorából kiderül: messze a legtöbben vannak közöttük a lengyel Polgári Platform (PO) tagjai, ami nyilvánvalóan nem véletlen – a 2015 óta ellenzékben lévő párttal szemben álló kormányerőt, az ultrakonzervatív Jog és Igazságosságot azzal vádolják, hogy orbáni mintára bontják le a lengyel jogállamot. Az EP 18 PO-s képviselőjéből 16-an szavaztak át a baloldali javaslatra, egy képviselőjük tartózkodott, egy pedig nem vett részt a szavazáson. A Lengyel Néppárt színeiben politizáló négy uniós néppárti képviselő ugyancsak tartózkodott.

Kiugró a portugálok száma is az átszavazó néppárti képviselők közt, nyolcan támogatták a hetedik cikkely előkészítéséről szóló javaslatot. Emellett öt holland, négy-négy belga, francia, görög, ír és svéd, három-három luxemburgi és olasz, két-két máltai, német és szlovák, illetve egy-egy bolgár, cseh, dán, finn, román és spanyol néppárti képviselő szavazott a baloldali javaslatra.

24.hu

A 750 fős Európai Parlamentben egyébként 360 képviselője van a négypárti javaslatot benyújtó frakcióknak, így legkevesebb tizenhat átszavazóra volt szükség a durvább tartalmú határozat elfogadásához. A végeredményből az látszik, hogy a kezdeményező négy frakcióból sem szavazott minden képviselő a javaslatra – 393 igen szavazat futott be.

Ők az átszavazó néppártiak: