Marsi Anikó 16 éve még egészen másképpen beszélt a hajléktalanokról

Akkoriban sem bűzről, sem mocsokról, sem undorosdó gyalogosokról nem volt szó. Új csatorna, új alapállás.

Hammer Ferenc, az ELTE Média és Kommunikáció Tanszékének Eperbombázó nevű blogján jelentettet meg egy beszédes képpárt. Az egyetem oktatója azt szúrta ki, hogy 16 évvel ezelőtt a Fókusz is foglalkozott a hajléktalanság kérdésével, akkor Marsi Anikó így harangozta be a riportot:

Egy abonyi asszony 65 évesen hajléktalan lett. Esténként az árokparton alszik, napközben pedig az utcán él. A papírok szerint azért vállalta a hajléktalanságot, mert nem tudta fizetni a lakás rezsijét, és hát, ami a lényeg, találkozott egy olyan családdal, akik az utcán feküdtek. Ők lettek az új lakók. Mindenesetre ez egy kicsit furcsa.

Eltelt 16 év és az együttérző szavakat felváltotta az érzéketlenség, a tapintatlanság és a megbélyegzés. Ahogyan korábban beszámoltunk róla, a TV2 Tények című műsorában a hajléktalan embereket gyalázó riportot hoztak le november 7-én. Marsi Anikó a következő szavakkal konferálta fel a riportot:

Valósággal undorodnak a gyalogosok, amikor valamelyik 8. kerületi aluljáróba kell lemenniük, vagy amíg kijutnak a metróból a felszínre. Az aluljárókat ugyanis szinte ellepték a hajléktalanok, akik között sok az agresszív részeg. A reggeli csúcsforgalomban pedig orrfacsaró bűzben, a saját mocskukban fekvő embereken kell átlépdelniük a munkába, vagy iskolába igyekvőknek.

Mint kiderült a Tények engedély nélkül egy másfél-kétéves felvételt vágott be a riportba Iványi Gáborról, az Oltalom Karitatatív Egyesület elnökéről. Iványi tiltakozott, mint mondta, nem is az zavarja, hogy a nevén szeplő esik egy ilyen riport kapcsán, hanem az,

hogy a műsorkészítők ennyire aljas módon rúgnak bele védekezésképtelen emberekbe.