Orbánban csalódott, de az unokáját megkeresztelte volna

Iványi Gábor szerint a gyermekek jelleme nem attól függ, ki keresztelte meg őket.

Orbán Viktor és Lévai Anikó első két gyermekét, Ráhelt és Gáspárt még Iványi Gábor keresztelte meg. A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) vezetője most a Borsnak azt mondta, sohasem volt baráti, bensőséges a kapcsolata a jelenlegi miniszterelnökkel.

Csak azt hittem, mindketten az egypártrendszert akarjuk eltörölni és a demokráciát akarjuk építeni. Ma már tudom, hogy ez csak vágyálom volt, csalódtam benne.

Csalódása ellenére a lelkész ma is megkeresztelné Orbán gyerekeit, ahogy unokájával, Alízzal is megtette volna, mert nem haragot, sértettséget érez, hanem felháborodást.

Ez nem azt jelenti, hogy bármit is megtagadnék, főleg egy gyermektől. Lelkipásztor vagyok, ez az én szolgálatom. De nem érzem úgy, hogy most valamiből kimaradtam.

Szerinte a gyermekek jelleme nem attól függ, ki keresztelte meg őket.

Nem tudunk életük végéig garanciát vállalni arra, hogy a keresztség jellemes, önzetlen, tisztakezű, nem korrupt, nem harácsoló, vagyis a krisztusi elveket követő emberekké teszi őket. Abban bízom, hogy bátrak lesznek a jót választani. Minden jót kívánok Ráhelnek, Gáspárnak és a kis Alíznak is.

A Bors ennek kapcsán emlékeztet rá, hogy Orbán Viktor gyermekei közül Gáspár vette a legkomolyabban a hitét: társaival fiataloknak szervez istentiszteleteket, míg Iványi Gábor mára a kormány egyik legaktívabb bírálója lett, nemrég mindhárom, három különböző államfőtől kapott kitüntetését adta vissza Bayer Zsolt lovagkeresztje miatt.

Korábban a Heti Válasz arról írt, hogy ismerői nem lepődnének meg azon, ha Orbán Gáspár is lelkésznek állna, miként annak idején Iványi Gábor, akitől éppen a Fidesz vette el egyházát. A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) és több mint száz felekezet egyházi jogállását 2011-ben szüntették meg.