A Külügyminisztérium nem segít a Szíriában rekedt magyar nőnek

Annyit azért tanácsoltak Mónikának, hogy három gyerekével tegyen meg 225 kilométert, ott majd kitudnak neki állítani egy új útlevelet.
Kapcsolódó cikkek

Megírtuk, három gyermekével menekülne egy magyar édesanya Szíriából. Mónika 16 évvel ezelőtt költözött ki Szíriába férjével, Mannal, akit Magyarországon ismert meg. Most három lányával menekülne a háború súlytotta országból, de bürokratikus akadályok miatt csapdahelyzetbe került, férjét bebörtönözték.

A Külügyminisztérium azt mondta, a magyar állampolgároknak 2012. december 5-ig tudott a magyar állam segíteni a hazajutásban, azóta nincs damaszkuszi magyar nagykövetség.

A KKM a HVG-nek azt írta,

szíriai ügyek intézése a bejrúti magyar nagykövetség feladatai közé tartoznak, ők ki tudnak állítani magyar útlevelet, így oda kéne elfáradnia az asszonynak.

Ezt azt jelenti, hogy 225 km-t kéne megtennie Mónikának három gyerekével, elvileg bombázásoknak nem kitett, de mindenképp polgárháborús területeken.

A lap emlékeztet arra, volt olyan akinek hasonló esetben tudott segíteni a KKM, Tóásó Elődnek is útlevelet biztosítottak egy szomszédos országon keresztül.

Címkék: szíriacsalád