A minisztérium szerint csak a magas színvonal miatt kell a közigazgatási bíráskodás

Az önálló közigazgatási bíráskodás megteremtése a rendszerváltás elmaradt adóssága.

Döbbenetes előterjesztés készült a kormány számára az igazságügyi minisztériumban a 444 szerint. Közigazgatási bíróság néven új szerv jöhet létre, feladata pedig, hogy a jövőben itt határozhatnak többek között a Magyar Nemzeti Bank, a Médiatanács, a Közbeszerzési Döntőbizottság és több más állami intézmény döntéseinek esetleges jogszerűségéről.

Hogy miért? Mert a „rendes” bíróságok függetlensége több esetben nem találkozott a politikai rendszer elképzelésével.

Ez az új bíróság döntene arról is, hogy mit lehet az állampolgárok elől eltitkolni, itt dőlnének el a közérdekű adatigénylések is.

Lázár János már a csütörtöki Kormányinfón reagált, azt mondta, nem csókos bíróság jön létre, gyorsítanának csak a rendszeren, és ötpárti egyeztetést is szeretnének.

Az Igazságügyi Minisztérium is megszólalt, azt mondják, az önálló közigazgatási bíráskodás megteremtése a rendszerváltás elmaradt adóssága.

Hozzátették, Trócsányi László már az Országgyűlés Igazságügyi bizottsága előtti 2014. június 3-i miniszterjelölti meghallgatásán célként jelölte meg a közigazgatási bíráskodás újraszabályozását.

A közigazgatási perrendben szereplő Közigazgatási Felsőbíróság létrehozása érdekében a bírósági szervezeti törvények módosítása is szükséges.

A kormány célja, hogy a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően, egy olyan professzionálisan működő – a Kúria alatt elhelyezkedő – Közigazgatási Felsőbíróság jöjjön létre, amely a végrehajtó hatalmat kellő hatékonysággal ellenőrizni tudja, és biztosítja a jogbiztonság érdekében az egységes és magas színvonalú joggyakorlatot.