Fotósorozat: Így néz ki belülről egy atomerőmű

Lenyűgöző fotók a Paks II. projekthez is kötődő orosz Desznogorszk atomerőművéből.

A Szmolenszk régió délkeleti részén lévő, alig harminckétezres város, Desznogorszk atomerőműve a fél magyarországnyi terület elektromos áramfogyasztásának nyolcvan százalékát fedezi. Négy reaktorának építését 1975-ben kezdték meg, a termelést pedig hét évvel később indították be, de 1993 óta csak három, egyenként 1000 MW-os reaktorát működtetik. A tervek szerint ezeket a következő évtizedben sorban leállítják majd.

Egy orosz blogger, a dobriy_vasya néven író Vaszilij nemrég bejutott az épületkomplexumba, és lenyűgöző fotókkal tért vissza, melyeket most mi is bemutatunk.

A képek leginkább egy hatvanas-hetvenes évekbeli sci-fi, vagy atomháborús akciófilm díszleteit idézik, de a modern képernyőket leszámítva az 1977-ben üzembe helyezett csernobili atomerőmű is hasonló termeket rejtett egykor.

A hófehér öltözet, a füldugók, a sisakok, valamint az apró sugárzásmérő nélkül lehetetlen a bejutás.

A meglátogatandó reaktor a folyosók egyikéről

A hűvös, csendes irányítóterem, ahol a dolgozók gombok százai, valamint karok és kisebb-nagyobb képernyők tucatjai közt navigálnak. Ez első pillantásra finoman szólva is lehetetlen küldetésnek tűnik.

A reaktor belső tere, az üzemanyagrudak, valamint az azok cseréjére szolgáló kék gépszörny

A turbinaközpont, aggregátorok, motorok és csövek erdejével – a hőenergia itt alakul elektromos energiává, majd kezdi meg az útját az otthonok felé

És az üzemi étkezde, melynek nap, mint nap négyezer embert kell ellátnia