Megbuktak a neten árult potencianövelők a Nébih tesztjén

Nem elég, hogy a hivatalosan étrend-kiegészítőként hirdetett cuccokban gyógyszerhatóanyag van, de az egyikben még a halolaj is kamu.

Gyógyszerhatóanyagot talált három, interneten rendelt étrend-kiegészítőben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A laboratóriumi vizsgálatok az interneten árusított potencianövelők ellenőrzése során három termékben mutattak ki gyógyszerhatóanyagot:

A King Life terméknél a laboratóriumi vizsgálatok során az is kiderült, hogy a tabletta mellé csomagolt „halolaj gyöngy” valójában szójaolajat tartalmazott.

Az étrend-kiegészítők élelmiszernek minősülnek, forgalmazásuk csak bejelentéshez kötött. Gyógyszerhatóanyag jelenléte kizárólag gyógyszerekben engedhető meg, melyeket ellenőrzött és kontrollált körülmények között állítanak elő. A Nébih ezért azonnal kivonta a forgalomból, illetve visszahívta a már eladott termékeket. Mindezeken túl a forgalmazók bírságra is számíthatnak. A hivatal továbbá azt kéri a vásárlóktól, hogy amennyiben a fenti készítményekkel mégis találkoznak, azt azonnal jelezzék a Nébih zöld számán vagy email címén (06-80/263-244, ugyfelszolgalat@nebih.gov.hu).

(Nébih)