Az Elios nélkül sem kopik fel Orbán vejének álla

Van élet a közbeszerzéseken túl: új cége 460 millió forint osztalékot fizetett ki Tiborcz Istvánnak.

Tavaly vásárolt cége, a HCS Experts több mint 450 millió forint osztalékot fizet ki neki a cég tavalyi és tavalyelőtti eredménye után Tiborcz Istvánnak – számolt be a Direkt36 oknyomozó portál. Orbán Ráhel férje 2015 április végén adta el a LED-lámpás beruházásokról elhíresült Elios Zrt.-ben lévő tulajdonrészét, amely elsősorban uniós támogatású állami-önkormányzati beruházásokból élt. Tiborcz akkor szállt ki belőle, amikor már több hatóság is vizsgálni kezdte az ellentmondásos módon elnyert beruházásaikat.

Akkor a ma már Magyar Idők néven futó Napi Gazdaság azt írta, hogy Tiborcz “eladta minden olyan érdekeltségét, amely közbeszerzési eljárás részese volt vagy lehet”. Egy hónappal az eladások előtt vette meg a HCS Experts Kft.-t. A cég előző tulajdonosa tavaly azt mondta a Direkt36-nak, hogy a cég főleg hírközlési területen működött, és tanácsadással foglalkozott.

A HCS Experts hétfőn publikált, 2015-ös mérlege szerint a 2014-es árbevételt 400 millió forinttal növelték, tavaly már közel egymilliárd forint árbevételük volt. Az adózás utáni nyereség 389,8 millió forint lett, amelyet Tiborcz teljes egészében kivett osztalékként. Sőt: az oknyomozó portál szerint egy éve az előző évi nyereség terhére megszavazott 70 millió forint osztalékot még nem fizették ki, így most Tiborcz 460 millió forintot vehet fel.