A tanárok elérték, amit akartak: Teljesen megszűnik a Klik

Állítólag több kisebb menedzsmentközpont jön létre a gigaszervezet helyett. Az alaptanterven is változtatnak.

Hatalmas átalakítások jönnek az oktatásban, írja az Index. Az önkormányzatoktól elveszik az összes iskolát, és az intézményeket úgynevezett menedzsmentközpontok alá szervezik. Az országos mamutszervezet helyett 60-70 kisebb, önálló költségvetéssel rendelkező egység jön létre, és az iskolaigazgatók is nagyobb pénzügyi mozgásteret kapnak. A Kliket például annyira átalakítják, hogy a nevét is megszüntetik.

A lap szerint a tanárok tüntetései és sztrájkjai cselekvésre sarkallták a kormányt.

A legfontosabb, leglátványosabb változások:

Az alaptantervvel kapcsolatban első körben egy „nemzeti minimumot” határoznak meg: ez lehet például az a tudásanyag, ami a sikeres érettségihez kell.
Ha az iskola nem akar, nem kellene ennél többet tanítani, de ha úgy döntenek, akkor lehet pluszismereteket átadni. De a korábbi tízszázalékos eltéréshez képest mostantól akár harminc százalékkal is el lehet térni.

A Kliknek véget vet a kormány, és teljesen átveszi az iskolák működtetését, várhatóan 2017 januárjától. Az Index szerint eredetileg 2012-ben is ez lett volna a terv. De akkor hatékonyan lobbiztak a fideszes polgármesterek, akik féltették a helyi vagyont, az iskoláikat (jó néhány, főleg fővárosi önkormányzat 100 milliókat költött az intézményeire), és tartottak attól, hogy politikai kockázattal jár, ha teljesen elveszítik a befolyásukat az iskolákban. Az Emmi szerint most nem lesz ekkora erejük a polgármestereknek, és az elmúlt években ők is meggyőződhettek arról, hogy nem működik a vegyes rendszer. Az mindenesetre biztos, hogy kompenzációt egyetlen önkormányzat sem kap az államosítás miatt.

A Klik megszűnik, de egy központi szervezet megmarad, ám a tényleges fenntartást nagyjából 60 kisebb szervezeti egység végzi majd. Palkovics László egy interjúban azt mondta, a mostani 198 helyett 57 tankerületet terveznek. Pölöskei Gáborné, a Klik vezetője egy háttérbeszélgetésen viszont kerülte az elmúlt évek miatt rosszul csengő tankerület kifejezést, ehelyett „menedzsmentközpontoknak” nevezte, ám ez még nem a végleges név.

A tervek szerint az igazgatóknak lesz egy önálló keretük, hogy ne kelljen minden égőcseréért a központba szaladni.
És lesz az iskolai költségvetésben egy „szakmai-dologi” tétel, amelyből a tanórákhoz szükséges eszközöket szerezhetik be. Tehát például a technikaórához a gyurmát, életvitel-órai főzéshez a salátát.