A nagykövet tagadja az Orbán által emlegetett titkos paktumot

Sokadjára feszülnek egymásnak Európa vezetői, most a törökökkel kiegészülve. A cél: megoldani a menekültválságot. Ami kell ehhez: pénz. Sok.

Az EU-s csúcs kapcsán a VS beszélgetett Şakir Fakilival, Ankara budapesti nagykövetével. A diplomata állítja, országa vezetői nem rejtik véka alá, hogy az országának pénzre van szüksége, 20 milliárd dollárjukba kerül a szír háború okozta népvándorlás.

A probléma közvetlen ellátására 8 milliárd dollár indokolt, ebből 3 milliárd eurót áll az EU.

A menekülttáborokban 700 ezer szír gyermeket kellene taníttatni. Közülük 230 ezren már iskolába járnak. De ha a többieknek nem sikerül megoldani az oktatását, akkor terrorista lesz belőlük, ez biztos, mondta a lapnak a nagykövet.

Állítja, a menekülteket nem akarják továbbküldeni Európába, de a probléma globális, a költségeket nem állhatja egy ország.

A nagykövet tagadja, hogy létezne titkos paktum, nem tud annak létezéséről, amit Orbán nagyjából egy hónapja belengetett, hogy Merkel megegyezett a törökökkel.

A magyar kormányfő Lillafüreden beszélt arról, hogy a megállapodást már megkötötték, de egyelőre nem merik nyilvánosságra hozni.

Orbán szerint a megállapodás lényege, hogy 4-500 ezer bevándorlót Törökországból az EU területére szállítanak, de nemcsak Németországnak kellene befogadnia őket, hanem „kötelező erővel osztanák szét a tagállamok között”. Orbán a következő időszak legfontosabb feladatának a török-német paktum elhárítását nevezte, és arról is beszélt, hogy meggyőződése szerint még ennek a „titkos megállapodásnak” a végrehajtása sem állítaná meg a „példátlan méretű migránsáradatot”, ami „még évekig sújtja majd Európát”.

A 78 milliós Törökországban jelenleg 2,5 millió menekült van, de tízezrek várakoznak a határon arra, hogy belépjenek az országba.