Orbán vagyonához hozzáadná Mészárosét is

Sallai Róbert Benedek szerint a kormányfő hülyének nézi az embereket.

Az LMP politikusa Facebook-bejegyzésében azt írja Orbán Viktor vagyonnyilatkozatának margójára:

adja hozzá vagyonnyilatkozatához a miniszterelnök úr Mészáros Lőrinc vagyonát is! A miniszterelnök úr vagyonbevallásából az derül ki, hogy hülyének nézi a magyar embereket, amikor azt állítja, alig nőtt a vagyona.

Az ellenzéki politikus szerint Orbán Viktornak elő kell bújnia barátja, Mészáros Lőrinc, háta mögül és tisztáznia, a felcsúti polgármester valójában kinek gyűjtögeti az adóforintjainkból szerzett milliárdos vagyonát.

Orbán Viktor azt állítja, vagyona alig nőtt: ingatlanvagyona változatlan, nincs gazdasági érdekeltsége, feleségével közös bankszámláján 5 millió 53 ezer forint szerepel. Az LMP politikusa szerint ugyanakkor kérdéses – ha nincs háttér gazdasági érdekeltség, akkor a család életmódja a politikusi fizetésből hogyan finanszírozható, miközben bizalmasa, a gázszerelőből lett polgármester a Fidesz hatalomra kerülése óta milliárdos vállalkozó lett a közvagyonból.

Sallai R. Benedek utal Mészáros Lőrinc klasszikus mondatára, amely szerint abban, hogy eljutott idáig, „bizonyára szerepet játszik a Jóisten, a szerencse és Orbán Viktor személye”. Az ellenzéki képviselő ezt cáfolja. Szerinte ehhez sem a Jóistennek, sem a szerencsének nem volt köze, csak Orbán Viktornak, ezért

úgy illik, hogy a felcsúti gázszerelő vagyona is szerepeljen a Magyarország miniszterelnökének vagyonbevallásában.

Sallai érdekesnek nevezi az általa “aranyvejkónak” titulált Tiborcz István gazdagodását is, mint írta: sokan megelégednének saját szerény lehetőségeikkel, ha gyermekeiket közvagyonból úgy ki tudnák stafírungozni, mint azt az Orbán család teszi gyermekeivel.

A közvagyon politikai magánvagyonokká változtatása csupán módszereiben különbözik a 2010 előtt megismertektől. Az, ami a szemünk előtt zajlik nem más, mint az MSZP által elindított rablóprivatizáció, ami most a politikai hatalom gazdasági hatalomra váltásában csúcsosodik ki, ami nem más, mint a rendszerváltáskor tapasztalt hatalmi átrendeződés, a politikai hatalom gazdasági hatalommá örökítése.

Néhány napja Vona Gábor nyílt levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek. A Jobbik elnöke akkor jelezte, továbbra is érvényes ajánlata, hogy egy Fidesz által vezetett bizottság a Jobbik esetleges orosz támogatását, míg a Jobbik által vezetett testület az Orbán környezetébe tartozók – Mészáros Lőrinc, Andy Vajna, Habony Árpád – meggazdagodását vizsgálná ki. Ez szerinte lovagias, tiszta és egyértelmű ajánlat.