Kicsúszhatnak Lázár kezéből a közbeszerzések

A várakozásokkal ellentétben mégsem a miniszter bizalmasa jutott fontos pozícióhoz.

Fontos pozíciót veszíthetett Lázár János azzal, hogy mégsem a bizalmasáé lett a Közbeszerzési Hatóság elnöki posztja – írja a VS. Október 22-én derült ki, hogy a szervezetet Rigó Csaba fogja irányítani, noha a portál úgy tudja, Nobilis Márton már nagyon készült a hatóság elnöki székébe. Korábban ő vezette az állami reklámköltésekért felelős Nemzeti Kommunikációs Hivatalt, ahol akkor mondott le, amikor kiderült: a hivatal átkerül Rogán Antal új tárcájához.

A VS felveti, hogy Nobilis félreállításának köze lehet ahhoz, hogy a Fidesz október végi elnökségi ülésén bírálták Lázárt – felrótták neki kormánykritikus megjegyzéseit, Orbán Viktor pedig azt is nehezményezte, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter néha helyette dönt.

A Közbeszerzési Hatóságot egyébként eddig is Rigó Csaba vezette, alelnökként, Gajdos Róbert tavaly szeptemberi távozása óta ugyanis nem volt a testületnek elnöke. Ugyanakkor fontos pozícióról van szó, egyebek mellett azért, mert a hatóságon belül működik a közbeszerzési döntőbizottság, mely vitás kérdésekben dönt. Júliusban például három évre eltiltották a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Közgépet is a közbeszerzésektől, igaz, a bíróságon felülbírálták a döntést.

De a hatóság elnöke dönthet a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások jogosságáról is – ilyen volt például az idei augusztus 20-i tűzijáték, ahol a nyílt pályáztatás elmaradását azzal magyarázta Hende Csaba honvédelmi miniszter, hogy rendkívüli sürgősséggel kellett dönteni.