Illés: nem érdekli a politikát a szmog

A volt környezetvédelmi államtitkár szerint az egész szmogriadós istennyila egy humbug, miközben arra sem figyel oda senki, hogy kevesebb szenet kéne tüzelni, vagy tele leszünk tüdőrákossal.
Kapcsolódó cikkek

Abszolút nem veszi komolyan a politika a levegőminőség helyzetét és a szmogriadókat – mondta az Indexnek Illés Zoltán, a kormánnyal szembefordult volt környezetvédelmi államtitkár. Azért hozakodott elő a témával, mert épp hétfőn fújták le a szelesebb-esősebb időjárás miatt a szmogriadót. Az Index szerint ezeket mondta Illés:

Mindig azt a trükköt játsszák, hogy amikor tényleg durvul a szmoghelyzet, figyelmeztetést adnak ki a lakosságnak, de aztán soha nem lépnek tovább. Egy idő után azt mondják, hogy jobb lett a helyzet, aztán lefújják a figyelmeztetést is.

Illés szerint semmi értelme nem volt, hogy szombaton megtiltották a fekete környezetvédelmi matricás – ergo a legszennyezőbb – autók közlekedését, mert ilyenekből már nem sok van. Szerinte a mostani Volkswagen-botrány is bizonyította, hogy a dízelüzemű autók a legszennyezőbbek, ilyenkor ezek közlekedését kéne korlátozni, valamint a BKV szennyező buszait lecserélni.

No lignit, please

Nagyon nagy gond a széntüzelés is, mivel az olcsó lignittel és barnaszénnel egyre több helyen fűtenek, Budapesten főleg a külvárosokban, vidéken meg szinte mindenhol. Illés állítja, az utóbbi nyolc évben a tízszeresére emelkedett a lignit forgalmazása, évi 4-500 ezer tonnát égetünk el belőle. A baj az vele, hogy magas a kéntartalma, és ha nem tisztítják, fojtógázt, kénes savakat és rákkeltő szilárd récsecskéket termel.

Ezt támasztja alá a Levegő Munkacsoport múlt heti méréseredménye, miszerint a Börzsönyben és a Pilisben sok helyen rosszabb a levegő, mint Budapest belvárosában. Mindez a széntüzelés miatt van így. A volt államtitkár szerint megdöbbentő, hogy a szén kéntartalmára nincs előírás, ahogy a benzinére. A budapesti légszennyezettségi mérőpontokat is sűríteni kéne, és ha mindez teljesülne, kevesebbet kellene a tb-ből a tüdőrákosokra költeni, egészségesebb lenne mindenkit.