Lázár alkalmatlan Orbán utódjának

Leválaszthatják a Pest megyei településeket Budapestről. Lázár János a csütörtöki Kormányinfón arról is beszélt, hogy nem lesznek egyéni nyugdíjszámlák, André Goodfriend ellen pedig éles kirohanást intézett. Giró-Szász elköszönt és boldog születésnapot kívánt a kisfiának.

Elkészült a magyar-horvát határzár, a kormány készen áll a határ lezárására – közölte Lázár János a csütörtöki Kormányinfó-sajtótájékoztatón. Az, hogy mikor élesítik a határzárat, Orbán Viktor miniszterelnök csütörtöki tárgyalásain múlik – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A kormány hitelt biztosít a gazdáknak földvásárláshoz, 20 éves futamidőre, az első tíz évben 1,95 százalékos kamattal, fejenként legfeljebb 300 millió forintig. Összesen 150 milliárdos hitelkeret áll rendelkezésre a Magyar Fejlesztési Bankon keresztül. Az is elhangzott, hogy egy embernek összesen 300 hektár föld megvásárlására lesz lehetősége, még Mészáros Lőrincnek vagy Csányi Sándornak is.

A sajtótájékoztatón szóba került Orbán Viktor kiszivárgott beszéde, melyet a Bibó kollégium diákjai előtt tartott. Lázár ezzel kapcsolatban azt mondta: nincs a miniszterelnök lehetséges utódai közt, mert nem tud ultizni és nem beszél keleti nyelveket.

Új, szolgáltató adóhivatalra van szükség, amely partnerként és nem ellenségként tekint az adófizetőkre – mondta Lázár. Rövid távon a NAV személyzeti és szerkezeti átalakítását végzi el a kormány, 2017-től pedig jelentős adóreformot hajthatnak végre.

A lakossági energetikai korszerűsítésre nem ad vissza nem térítendő támogatást a kormány – mondta Lázár. Ezt szerinte az Európai Unió új jogszabályai nem teszik lehetővé. A középületeket ugyanakkor fejleszteni fogják, a lakosságnak pedig kamatmentes hitelt terveznek biztosítani hőszigetelésre, fűtéskorszerűsítésre, hatékonyabb energiafelhasználásra.

Lázár elmondta: Pest megye és Budapest szétválasztását tervezik, mert a főváros fejlettsége miatt a megye nem részesül elég forrásban. Lehetséges, hogy megmarad Pest megye Budapest nélkül, de az is, hogy a településeket más megyékhez csatolják.

A sajtótájékoztatón elhangzottakat percről percre követtük, a részleteket lentebb olvashatják.