Göncz Árpád élete képekben – az ellenállótól az ország nagypapájáig

Az ember, aki születésétől értelmiségi volt, aki ellenállt a fasisztáknak és a kommunistáknak, aki részt vett a kádárizmus lebontásában és aki az első szabadon választott államfőnk lett, meghalt. Nagyképes cikkel idézzük fel Göncz Árpád életét.
Kapcsolódó cikkek

Október 6-án, 94 évesen meghalt Göncz Árpád, Magyarország 1990-2000 közötti köztársasági elnöke. A harmadik köztársaságnak még nem volt ilyen fordulatos és hosszú életű államfője, be is mutatjuk ezt az életet sok régi képen.

Göncz 1922-ben született Budapesten, majd a Webőczy István Reálgimnáziumban érettségizett. Innen a Pázmány Péter Tudományegyetemre, az ELTE jogelődjére került, ahol jogi diplomát szerzett 1944-ben. Közben az Országos Földhitelintézetben dolgozott. A képeken 15 évesen a Bors (ma: Hajnóczy) utca 3. számú ház bejárata előtt, illetve cserkészként egy vitorlázórepülőn, 1938 körül látható.

Fotó: gonczarpad.hu

1944 februárjában megkapta a katonai behívót, de megszökött és ellenállónak állt. Meg is sebesült, sőt többször szovjet fogságba esett. A háború után a Független Kisgazdapártba lépett be, hamar a később elhurcolt Kovács Béla személyi titkára lett. 1946-ban kötött házasságot Göntér Zsuzsannával, később négy gyermekük született, Kinga lányuk külügyminiszter lett az ezredforduló után. Pártja feloszlatása után Göncz Árpád segédmunkásként, hegesztőként és csőlakatosként dolgozott.

A baloldali képen felesége és első gyermekük, Dani látható. A jobboldali fotón maga Göncz Árpád szerepel 1943-44 körül. A későbbi börtön hat éve alatt ez a kép jelentette a gyerekeinek az apjukat.

Fotó: gonczarpad.hu

1952-ben beiratkozott a Gödöllői Agrártudományi Egyetemre, ahol négy évet végzett el. 1956-ban aktív szerepet játszott a forradalomban, a Magyar Parasztszövetségben. Több memorandum elkészítésében és nyugatra juttatásában is részt vett, így Nagy Imre iratait is segített átjuttatni. 1957-ben elfogták és a Bibó-perben életfogytiglani börtönre ítélték. 1963-ban amnesztiával szabadult, a Veszprémi Nehézvegyipari Kutatóintézet szakfordítója lett.

Lent látható Göncz Árpádné, Zsuzsa négy gyermekükkel: Bence, Dani, Kinga, Panni. Ezt a képet sikerült bejuttatni a börtönbe az édesapának.

Fotó: gonczarpad.hu

A hatvanas években elkezdte a műfordítói karrierjét Aldous Huxley-val, William Goldinggal, sőt a Magyar Írószövetség tagja lett. 1971-től saját műveket is közölt, kezdve a Sarusok című regénnyel, amit a Találkozások és a Hazatérés című kötetek követtek, kb. tízévente. A rendszerváltásban is aktív szerepet vállalt: 1981-ben részt vett a Bibó-emlékkönyv megírásában, a Történelmi Igazságtétel Bizottság, a Szabad Kezdeményezések Hálózata és a Szabad Demokraták Szövetsége (SZDSZ) alapítója volt, Nagy Imre újratemetésén is beszédet mondott.

1990-ben országgyűlési képviselő lett, rövid ideig az Országgyűlés elnöke, majd köztársasági elnök 2000-ig. Az államfői posztra eddig csak őt választotta újra a parlament. A Gönczről készült talán legikonikusabb fotó a lenti, a köztársasági elnökké választása után készült 1990-ben.

Foto: Szigeti Tamás

Balatonaliga, 1990. augusztus 10. Göncz Árpád köztársasági elnök a Balaton mellett pihen. Gönczről sok képet találni az archívumokban, ahogy lazán élvezi az életet, fürdőzik a Balatonban, napozik, élvezi a zöld környezetet. Azóta kevés ilyen államfő volt, talán a pecázó Áder János a nyomába léphet majd.

Fotó: MTI / Kovács Attila

A fenti mondatot talán ez a kép írja le a legjobban. Göncz Árpád ejtőzik a Balatonnál 1990 nyarán.

Fotó: MTI – Kovács Attila

Együtt a család: Göncz Árpád és felesége, feleségének szülei, gyerekeik és unokáik egy 1990. december 25-i képen. Ekkor csak pár hónappal volt túl elnöki karrierje legkeményebb történetén, a taxisblokádon, ahol megakadályozta a karhatalom bevetését.


Fotó: gonczarpad.hu

Elnöksége alatt nem kevés világpolitikai szereplővel is találkozhatott. Göncz a képen épp lesegíti II. János Pál pápát az emelvényről az üdvözlő beszédek elhangzása után. A különgépével érkező Szentatyát ünnepélyes külsőségek között, katonai tiszteletadással fogadták Ferihegyen 1991-ben.

 

Göncz Árpád panamázott is. Na, nem úgy, hanem Panamavárosban is járt, ahol az elnökasszonnyal, Mireya Moscosóval tárgyalt az elnöki palotában 1999. november 22-én. Az államfő jó pár kétoldalú szerződést is megkötött, ha már Közép-Amerikában járt.

Foto: AFP

Egy elnökjelölt-aspiránssal: Hillary Clinton még first ladyként beszélt Göncz-cel 1999 június 8-án, a tiszteletére a Fehér Házban adott vacsora előtt.

Foto: AFP

Akihito japán császár az Akaszaka állami vendégházban fogadta Gönczöt 2000 áprilisában. A magyar államfő három napot töltött Tokióban, Oszakában és Kiotóban.

Foto: AFP

Budapest, 2006. október 1.: Göncz Árpád már volt elnökként szavaz az önkormányzati választásokon (ami az első óriási Fidesz-siker lett a szocialista győzelmek után). Ekkoriban túl volt az ország a tévészékház ostromán és Gyurcsány Ferenc elleni bizalmatlansági indítványon is.

AFP PHOTO/JOE KLAMAR

Göncz Árpád feleségével a Sándor-palotában, 85. születésnapján. A palota kényelmét már nem élvezhette ki, azt az első Orbán-kormány idején újították fel miniszterelnöki rezidenciának. Végül Medgyessy Péter kormányfő nem akart beköltözni, Mádl Ferenc államfő vehette birtokba az épületet.

AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK

János Károly volt spanyol király, és felesége, Zsófia exkirályné magyarországi látogatásán találkozott a volt köztársasági elnökkel is a Duna-parton 2007-ben.

AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK

A Nemzetközi Adalbert-díj 2009. évi díjazottja, azaz maga Göncz átveszi írásainak, beszédeinek német nyelvű válogatását a Nemzetközi Adalbert Alapítvány elnökétől, Hans Süssmuthtól otthonában 2013. június 9-én. Göncz ekkoriban már ritkán mutatkozott, bár korábban 90. születésnapján megjelent háza erkélyén, hogy köszöntse az őket köszöntőket.

MTI Fotó: Cseke Csilla