Vezérkari főnök: béke van, nincs mozgósítás

A két évvel ezelőtti árvizeknél jóval több önkéntes tartalékost rendeltek be, mint most a menekülthelyzet miatt.

Békeidőszak van, semmiféle összeírás, mozgósítás nincs Magyarországon – szögezte le a Honvéd Vezérkar főnöke. Benkő Tibor elmondta: az elmúlt hetekben az ideiglenes biztonsági határzár építése mellett intenzív felkészülés folyt annak érdekében, hogy a Magyar Honvédség aktívan részt vegyen a „tömeges bevándorlásból adódó válsághelyzet” felszámolásában.

Azt is elmondta, hogy a Határozott Fellépés 2015 nem előre tervezett, hanem soron kívüli gyakorlat, melynek elrendeléséről szeptember 6-án döntött. Ekkor már látható volt, hogy a helyzet kezeléséhez törvényi módosításokra lesz szükség, a tervezetek ismeretében kezdődött meg a felkészülés – tette hozzá. A gyakorlat végrehajtásába több mint 4300 katonát vontak be.

Benkő közölte, hogy ha az Országgyűlés megszavazza a honvédelmi jogszabály-módosításokat, akkor sem változik a katonák fegyverhasználatának szabályozása.

A mindennapi katonai feladatok ellátására a napokban mintegy ötszáz önkéntes tartalékost hívtak be – mondta a vezérkari főnök, aki szerint a részleges behívás egyáltalán nem rendkívüli, 2013-ban az árvíz elleni védekezésre több mint 1400 embert rendeltek be. A behívottak azok munkáját veszik át a laktanyákban, akik a határokon teljesítenek szolgálatot – jelentette ki.