Felgyulladt a hasa műtét közben

A beteg altatás alatt volt, amikor a műtőben lángok csaptak fel a hasán. Amikor közölték vele, mi történt, nem akarta elhinni.
Kapcsolódó cikkek

Ahogy felesége sem, aki azt gondolta, hogy a morfium hatása alatt álló férfi csak összevissza beszél, amikor közölte vele, hogy a műtét közben kigyulladt, egész életére megmaradó égési sérüléseket szenvedve a hasán – írta a GazetteLive. „A szobában lévő nővér azonban közölte, hogy komolyan beszél, ijesztő volt” – mondta el a lapnak a 43 és Paul Hill felesége.

A brit férfi még márciusban esett át a tüzes műtéten, az angliai Stockton-on-Tees város egyetemi kórházában. Hasa azután gyulladt fel, hogy egy alkoholtartalmú bőrfertőtlenítőt kentek rá, majd egy olyan eljárást alkalmaztak, amely során áramot vezetnek a testébe. Az esetre egy egész életére megmaradó sebhely fogja emlékeztetni hasa jobb oldalán, amelyen a műtét óta naponta cseréli a kötést egy az őt az otthonában látogató nővér.

A Darlington & Stockton Times az esettel kapcsolatban megemlítette, hogy már fordult elő ehhez hasonló eset, és az NHS korábban már figyelmeztette az orvosokat arra, hogy az alkoholos bőrfertőtlenítők és a diathermia nevű fizikoterpiás eljárás – ami alatt árammal melegítik a testet – együttes alkalmazása tüzet okozhat. Erről egyébként a Magyar Sebészet című orvosi szaklapban is jelent meg esetismertetés.

Az érintett kórház belső vizsgálatot indított az ügy kapcsán. Az intézmény szóvivője a brit sajtónak csak egy semmitmondó közleményt adott az esettel kapcsolatban, közölve, hogy „nagyon komolyan veszik” az ilyen eseteket, és „átfogó vizsgálatot indítottak”, hogy megakadályozzák az ilyen esetek megismétlődését.