Nőket vásárolt a szekszárdi rém, nyolc évet kapott érte

A férfin kívül még tizenegyen álltak bíróság elé, egy kivétellel mindenkit elítéltek. A banda prostitúcióra kényszerítette áldozatait itthon és külföldön is.

Nyolc és fél év fegyházbüntetésre ítélt a Szekszárdi Törvényszék csütörtökön, első fokonem jogerősen egy szekszárdi emberkereskedőt. A 64 éves férfit bűnszervezetben elkövetett emberkereskedelemben, kitartottságban, személyi szabadság megsértésében, többrendbeli kerítésben és lőfegyverrel való visszaélésben találták bűnösnek. A határozat szerint a vádlott – aki betegségei miatt tolókocsiban jelent meg a tárgyaláson – nem bocsátható feltételesen szabadlábra – számolt be az MTI.

A per további tizenegy vádlottja közül tízet – ugyancsak nem jogerősen – bűnszervezetben való részvétel, kerítés, emberkereskedelem, kitartottság, uzsora-bűncselekmények miatt két és hét év közötti, két esetben felfüggesztett fegyház-, illetve börtönbüntetésre ítélt a törvényszék, egy embert pedig felmentett a kerítés vádja alól.

A csoport tagjai a vád szerint 2009 és 2011 között nehéz körülmények között élő nőket vásároltak meg, és nemegyszer veréssel kényszerítettek prostitúcióra Szekszárd mellett, Hidaspetrén és svájci, ausztriai, németországi bordélyházakban. A lányok külföldön keresett pénzét az elsőrendű vádlott fia hozta haza, őt Németországban tartóztatták le 2011 márciusában. Hat vádlottra pedig néhány hónappal később, Szekszárdon csaptak le a Terrorelhárítási Központ emberei.

A bíró az ítélet indoklásában úgy fogalmazott: anyagilag kiszolgáltatott, iskolázatlan, reményvesztett nőknek kínáltak kitörési lehetőségeket, akik korábban is prostitúciós tevékenységet folytattak igénytelen körülmények között, minimális bevétel mellett.

A törvényszék a csaknem két évig tartó perben közel száz tanút hallgatott meg. A bíró ismertetése szerint a Frankfurtban, legálisan működő bordélyházban dolgozó prostituáltak átlagosan napi 14 kuncsaftot fogadtak, több mint 16 órát dolgoztak aktusonként 20 euróért. A  hét prostituált összesen 106 millió forint bevételhez juttatta a bűnszervezetet, ebből tagjai 53 millió forint illegális jövedelemre tettek szert. A Frankfurt am Main-i törvényszék a sértettek számára kártérítés címén jelentős összegeket ítélt meg. Öt nőnek összesen csaknem 240 ezer euró – csaknem 70 millió forint – kamatos megfizetésére kötelezte a szekszárdi “klán” fejének fiát, aki elhelyezte a lányokat a frankfurti nyilvánosházban.

A 43 éves férfit 2012. májusban ugyancsak a frankfurti törvényszék 13 év börtönbüntetésre ítélte szexuális kizsákmányolás céljából elkövetett minősített emberkereskedelem és más bűncselekmények miatt. Az elsőrendű vádlott felmentésért fellebbezett, az ügyész három nap gondolkodási időt kért.