GPS-t kaptak a mentőkutyák

A megfeszített munkában egy óra alatt a legjobb képességű ebek is elfáradnak, a rendszernek köszönhetően folytatni tudják a kutatást, miközben pihentetik, vagy váltják a négylábú segítőket.
Kapcsolódó cikkek

A mobiltechnológia sokban segítheti a mentőkutyás szervezetek munkáját; ezt bizonyítja a Cserhát Mentőkutyás Egyesület, a Vodafone Magyarország Alapítvány és az Inepex Kft. összefogásával megvalósult nyomkövető rendszer, amelynek alapja az, hogy a mentőkutyákat GPS helymeghatározó vevővel látják el – írta a Népszava.

A lap hétfői számában megjelent írás szerint a kezdeményezés célja egy egységes térinformatikai rendszer megteremtése volt, ami nagyban segítheti a keresést.

A hatékony irányítás lehetőségét az internetalapú böngésző segítségével bárhonnan elérhető nyomkövető rendszer teszi lehetővé. A mentés irányítója a mobilnet kapcsolaton keresztül, számítógépével a központi komputerhez kapcsolódva bárhonnan képes folyamatosan követni a mentőcsapatok útját. Így láthatja a már átfésült területet, felmérheti, hogy merre érdemes folytatni a kutatást.

“Az eltűnt személyeket a katasztrófavédelemmel együttműködve, képzett mentőkutyáinkkal igyekszünk felkutatni. A keresés azonban megfeszített munkát követel, s még a legjobb képességű állatok is kimerülnek 45-60 perc alatt. Ezért fontos olyan rendszerek használata, amelyek sohasem fáradnak el, s éjjel-nappal, viharos időben, vagy napsütésben egyaránt megbízható teljesítményt nyújtanak – mondta a lapnak Juhász Zoltán, a Cserhát Mentőkutyás Egyesület elnöke. Hozzátette, hogy a rendszernek köszönhetően a kutatást a kutyák pihentetése vagy váltása közben is folytatni tudják.