Perzsa szavak miatt tört ki a pánik egy repülőgépen

Terroristának hitt egy kutatót a diák, pánikrohamot kapott, a gépnek vissza kellet fordulnia.
Kapcsolódó cikkek

Pánikrohamot kapott egy diák, mert azt hitte egy terrorista ül két sorral előtte az Easy Jet Amsterdamból Newcastlebe tartó járatán. Elkezdte rugdosni az előtte ülő székének a támláját, majd felpattant és rettegve a repülőgép végébe rohant – írja a Chronicle.

A srác egy 15-16 évesekből álló iskolai csoport tagja volt. Egy diák vette észre, hogy egy férfi a laptopján „arab” írásjelekkel pötyög valamit. Rögtön elkezdődött a sugdolózás, aztán a fiatalok értesítették a gép személyzetet a férfi gyanús viselkedéséről.

Nem sokkal később kapitány beszólt a hangosbemondón, hogy biztonsági okokból visszatérnek a felszállóhelyre. A fiatalok erre még nagyobb kétségbe estek, pedig a biztonsági kockázatot valójában ők, vagyis a pánikrohamot kapott társuk jelentette. A reptéren leterelték a diákságot a gépről, s az több mint két órás késéssel ismét elindult.

Farsi billentyűzet (wikipedia)

Az úton derült csak ki, hogy a fiatalok egy teljesen ártalmatlan ember miatt keltettek terrorpánikot. A géprobbantónak hitt fiatalember egy átlagos egyetemista volt, aki történetesen iranisztikát hallgat a Teesside Egyetemen, ráadásul nem is arab, hanem perzsa nyelvet használt. Amszterdamban az ott tanuló barátnőjét látogatta, meg aki már kérvényezte, hogy vegyék át abba az oktatási intézménybe, ahol a párja is tanul. Ezek után biztosan megsürgetik majd az ügyintézést.