Prostitúcióra kényszeríthetnek egy autista lányt külföldön

Egy édesanyja gondnoksága alá helyezett 19 éves autista lány rossz társaságba keveredett, eltűnt. Édesanyja attól fél, hogy külföldre vitték, és prostitúcióra kényszerítik – írja a hvg.hu. A rendőrség eddig nem sokat segített.
Kapcsolódó cikkek

Két napja nem adott életjelet magáról egy 19 éves autista lány Budapesten. Hidvégi Orsolya miatt nem csak azért aggódnak hozzátartozói, mert a lány korlátozott cselekvőképességű, hanem azért is, mert szerintük Orsolya rossz társaságba keveredett. Tartanak attól is, hogy a lányt nehogy külföldre vigyék fogvatartói, hogy ott prostituáltként futtassák.

December 9-e után először csak telefonon tudott beszélni Hidvégi Orsolyával az édesanyja, Györgyi, két napja viszont már egyáltalán nem tud arról, mi van gyerekével. Az asszony azt mondta, azért fordult a hvg.hu-hoz és kéri a nyilvánosság segítségét, mert Orsolya autista, szeretnék minél előbb megtalálni, de a rendőrök – ahogy az asszony fogalmazott – nem kapkodják el a dolgot.

A lányt az illetékes bíróság tavaly édesanyja gondnoksága alá helyezte, miután a szakértők véleménye alapján megállapította, hogy ügyintézésre, valós érdekeinek helyes felismerésére és képviseletére nem képes, és bonyolultabb élethelyzetek megítélésében támogatásra szorul.

Egy éve Orsi a Keleti pályaudvaron találkozott egy külföldi, de magyarul tudó férfivel. A férfi drogot adott neki és édesanyja szerint szexuálisan kihasználta. A lányt bántalmazták is, amelyből rendőrségi ügy is lett. A bántalmazások nyomára felfigyelt az egyik, autistáknak segítő alapítvány pszichológusa is.

Az anya így számolt be a legutóbbi fejleményekről: „Amikor december 9-én hívtam, segítséget kért tőlem, mert bántották, kedden pedig elkezdett sírni a telefonba. Tárcsáztam a 107-et, és kértem a rendőröket, hogy menjenek ki az Orsi által megadott XV. kerületi címre. Pár perc múlva visszahívtak, hogy nincs ott semmi. Mivel nagyon rövidnek éreztem az időt, ahhoz, hogy kimenjenek a házhoz és szétnézzenek, bejelentést tettem a 112-es segélyhívó számon is, de nem jutottam előrébb.”

„A lányom telefonja két napja ki van kapcsolva, és nagyon félek attól, hogy elrabolták, és külföldön prostitúcióra kényszerítik.” A nő szerint neki erről nem csak a lánya beszélt, hanem egy régi jóbarát is, aki szerint Orsi december 12-ig kapott határidőt az ismerőseitől, hogy megadja a választ arra, elmegy-e velük külföldre.endőri intézkedéseiről azóta nem tudni.

Az eltűnt lány képét a hvg.hu cikkében nézhetik meg