Magyarországon fogták el a grúz „keresztapát”

Merab Dzsangveladzéra, az alvilágban Merab Szuhumszkij néven ismert "keresztapára" egy budapesti szállodában csaptak le a rendőrök.
Kapcsolódó cikkek

A moszkvai hírügynökségek az orosz belügyminisztériumra hivatkozva csupán annyi közöltek, hogy a magyar rendőrség Dzsangveladzét egy budapesti szállodában vette őrizetbe, és egy Olaszország területén elkövetett gyilkossággal hozzák összefüggésbe.

A RIA hírügynökség szerint az olasz és az orosz rendőrök most lépéseket tesznek arra, hogy ártalmatlanná tegyék a grúziai Kutaiszi városáról elnevezett bűnszövetkezetet. A Grúziából származó bűncsoport több országban – Olaszországban, Franciaországban, Németországban, Ausztriában, Spanyolországban, Csehországban és Litvániában – elkövetett bűncselekmények gyanújával került az olasz hatóságok látókörébe.

Az oroszországi maffia működésével kapcsolatban a sajtóban korábban olyan hírek jelentek meg, hogy az olasz rendőrök a nyomára bukkantak azoknak a személyeknek, akik feltehetően megrendelői voltak egy januári moszkvai gyilkosságnak, amelyben meghalt Gyed Haszan (Haszan apó) – valódi nevén Aszlan Uszojan – “keresztapa”. A férfi – akit a RIA Novosztyi az egyik legnagyobb befolyású maffiavezérnek nevezett – több oroszországi régióban megszerezte a feketevállalkozások feletti ellenőrzést. Uszojan az utóbbi években egyfajta döntőbíróként működött az üzleti életben.

Az orosz sajtó szerint ez utóbbi bűnügyben is felmerült Merab Dzsangveladze (Merab Szuhumszkij) neve.