Húsrazzia a Dunántúlon

Hét ellenőrzött boltból hat megbukott. Másfél tonna húst foglaltak le az ellenőrök.

Mintegy 1,4 tonna jelöletlen, illetve tiltott módon, helyben fagyasztott húst foglalt le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Nagykanizsán. A minőségellenőrök az adóellenőrökkel közösen csaptak le szerdán kora reggel a nagykanizsai csarnokban.

A tőke- és baromfihús forgalmazásának vizsgálata közben hét üzletet ellenőriztek, ebből hat üzletben összesen 1358 kiló terméket foglaltak le. A legnagyobb tételt, 800 kiló húst és húsipari terméket az egyik hentesbolt raktárában találták.

A hiba minden esetben az volt, hogy jelöletlenül, vagy helyben fagyasztva tárolták az árut. A bírság összege várhatóan milliós nagyságrendű lesz. Az ilyen és ehhez hasonló szabálytalanságok megelőzése, gyors és hatékony kivizsgálása, illetve az élelmiszer-biztonsági kockázatok csökkentése érdekében ingyenes zöld számot működtet a Nébih.

A 06 80 263 244-es számon a fogyasztók bejelentést tehetnek minden olyan esetben, amikor élelmiszerrel kapcsolatos biztonsági problémát tapasztalnak. Ilyen például a lejárt fogyaszthatósági vagy minőségmegőrzési idő, a jelöletlen élelmiszer, a visszafagyasztott termék, a higiéniai problémák az elárusító vagy vendéglátóhelyen.

Címkék: navhúsnébih