Állítólag megsérült egy tűzoltó teszt közben

A Magyar Szociáldemokraták Pártjának elnöke korábban Petróczi Tímeát hívta ki csatázni, most a főigazgató fülét rágja.

A párt közleménye szerint csütörtökön a Liszt Ferenc Repülőtér Katasztrófavédelmi Igazgatóságán tűzszimulációs kamrában gyakorlatot tartottak. Három tesztet terveztek be: az elsőben az új R13-as védőruha viselője megsérült, mind a két térdén égési sérülések keletkeztek, míg a régi tűzoltósági védőruhát viselő épségben, egészségben vészelte át a gyakorlatot.

A második tesztben a reptéren rendszeresített ruhát hasonlították össze az R13-as védőruhával. Ebben is mind a két ruha kigyulladt, de csak az R13-as védőruha viselője sérült meg. Ezek után a harmadik tesztet már nem végezték el – írja a párt.

Árok Kornél, a szocdemek ügyvezető elnöke május végén levélben fordult Bakondi György Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóhoz, melyben jelezte, hogy az új védőruha nem nyújt kellő biztonságot. Az ügyvezető elnök levelében „kihívta” Petróczi Tímea tűzoltó őrnagyot, az Országos Katasztrófavédelem szóvivőjét, hogy vegyenek részt közösen egy hőterheléses gyakorlaton, melyen Árok Kornél a tűzoltóságon rendszeresített védőruhában, míg a szóvivő az új R13-as ruhában tesztelné a védőruha hővédő képességét.

Petróczi Tímea, a kihívott szóvivő a Hír24-nek azt mondta, hogy Árok Kornél tudhatná, hogy Magyarországon nő nem lehet úgynevezett vonulós tűzoltó. Ahhoz, hogy valaki egy ilyen hőkamrás teszten részt vehessen, bizony annak kell lennie.

Árok Kornél pénteki levelében már Bakondi Györgyöt kérte arra, hogy győződjön meg személyesen is a védőruhák hőtűrő képességéről és vegyen részt közösen egy gyakorlaton. Természetesen Árok Kornél a már rendszeresített Bristol védőruhában bármikor vállalja a tesztet, ha Bakondi György főigazgató az R13-as védőruhában vesz részt a tűzszimulációs gyakorlaton.

És akkor a válasz

A katasztrófavédelem nem kíván pártpolitikai ismertség szerzéséhez asszisztálni. Azt mondják, az állomány iránt teljes felelősséggel viseltetnek. Az új védőruha nincs rendszeresítve, most tesztelik azokat a csapatpróbákon. Végső kialakításuk ezen tapasztalatok után dől majd el.

Az OKF azt állítja, Árok Kornél a pénteki és a korábbi nyílt levelét sem küldte el címükre, ezért nem válaszoltak.

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Címkék: Árok Kornél