Azért még büntethető az önkényuralmi jelképek használata

Az alapvető jogok biztosa szerint lehet büntetni az önkényuralmi jelképek miatt, ha nagy nyilvánosság előtt, egy közösség ellen használják azokat.

Az ombudsman szerint továbbra is van jogi lehetőség fellépni az önkényuralmi jelképeket nagy nyilvánosság előtt használók ellen a hatályos Büntető törvénykönyv (Btk.) alapján – közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala szerdán.

Nem lehetetlen

Szabó Máténak, az alapvető jogok biztosának álláspontja szerint az, hogy az Alkotmánybíróság (AB) február 19-én megsemmisítette az önkényuralmi jelképek használatát tiltó Btk.-rendelkezést, nem jelenti azt, hogy a jog tehetetlen lenne az önkényuralmi jelképek nagy nyilvánosság előtti használatával szemben, ha ez a magatartás kifejezetten egy közösség ellen irányul.

Ha riadalmat kelt

Az alapjogi biztos a Btk. közösség tagja elleni erőszakra vonatkozó részére hivatkozott, amely szerint bűncselekményt követ el, aki mással szemben valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoporthoz vagy a lakosság egyes csoportjaihoz tartozása vagy vélt tartozása miatt olyan kihívóan közösségellenes magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy riadalmat keltsen. Felidézte továbbá a szabálysértési törvényben foglaltakat, amely szerint a garázdaság szabálysértését követi el, aki olyan kihívóan közösségellenes magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen.

Van idő az új szabályozás kidolgozására

A közleményben emlékeztettek arra, hogy az indoklás szerint az AB azért április 30-ai hatállyal semmisítette meg az önkényuralmi jelképek használatát tiltó paragrafust, hogy időt hagyjon a jogalkotónak az alaptörvénynek megfelelő új szabályozás kidolgozására. A nyomozó hatóságok ennek megfelelően április végéig még indíthatnak büntetőeljárást önkényuralmi jelképek használata miatt, de az e tényállás alapján indult és még folyamatban lévő büntetőeljárásokat április 30-ával meg kell szüntetni.

Szabó felkérte a főkapitányt

Az alapvető jogok biztosa felkérte az országos rendőrfőkapitányt, hogy a nyomozó hatóságok fokozott körültekintéssel vizsgálják: az ilyen jelképek használata az elkövetés körülményeit figyelembe véve megvalósíthat-e valamely – a megsemmisített paragrafusban foglaltakon kívüli – bűncselekményt vagy szabálysértést.