A gyermekgyilkosok halálát akarják

Fáklyás felvonulást tart a Jobbik.

A gyerekgyilkossággal gyanúsított nő együttműködő. Kirendelt védője szerint teljes feltáró jellegű beismerő vallomást tett, amelynek valamennyi részletét fenntartja. Berlik Zoltán a közrádiónak azt mondta, a 47 éves nő elmeorvosi vizsgálata valószínűleg nem hoz lényeges változást a nyomozásban. Arra azért van szükség, hogy a kóros elmeállapotot, mint egyfajta büntethetőséget kizáró vagy korlátlan enyhítésre okot adó” lehetőséget kizárhassák, vagy feltételezhessék a hatóságok a büntető eljárásnál – tette hozzá a védő.

Az ügyvéd szerint P. Erika mindenben együttműködik a hatósággal. Teljes feltáró jellegű beismerő vallomást tett, ennek valamennyi részletét fenntartja, minden egyes nyomozati cselekménynél kész együttműködni – tette hozzá Berlik Zoltán. Az asszony egyik társa is vallomást tett, aki beismerte, hogy részt vett a bűncselekményben, de azt tagadta, hogy ő ölte volna meg a kisfiút. Arról, hogy büntetett előéletű harmadik társuk tette-e beismerő vallomást, a Kaposvári Rendőrkapitányság a nyomozás érdekeire hivatkozva nem adott tájékoztatást.

17 éves kora óta gyakorlatilag folyamatosan börtönben volt a kaposvári gyerekgyilkosság fő gyanúsítottja. A férfi terrorizálta hozzátartozóit is.A Sántoson csak Kojaknak becézett B. József erőszakos bűncselekmények sora miatt volt már elítélve – derül ki a Borsból. A lap szerint a férfi volt párjától is úgy követelt pénzt, hogy körbelocsolta benzinnel és csattogtatta az öngyújtót. A Blikk a másik gyanúsítottról, K. Józsefról ír, aki ugyancsak terrorizálta családtagjait. Őt lassan a börtönből viszik majd a válóperére, decemberben lesz majd a tárgyalás. Autójáról lemondott, így a felesége kaphatja meg a zöld kocsit, amellyel a gyilkosság idején az erdőben jártak. A jármű azonban egyelőre bizonyíték, annak ellenére alaposan át kell vizsgálni, hogy valószínűleg nem azzal vitték a kis Bencét egyik helyről a másikra.A brutálisan meggyilkoslt felsőmocsoládi kisfiút szombaton temették el. Két és félezren kísérték utolsó útjára.

Forgalomkorlátozás: fáklyás felvonulást tart a Jobbik

Hétfőn este 18 órától fáklyás felvonulást tart a Jobbik a halálbüntetés visszaállításáért. Az menet a kaposvári Hősök templomától indul a Fő utcán keresztül a Kossuth térig. A felvonulás időszakában forgalomkorlátozásra illetve rendőri karos irányításra kell számítani. Beszédet mond Murányi Levente, a Jobbik alelnöke és Apáti István a Jobbik országgyűlési képviselője, illetve Ander Balázs a Jobbik megyei közgyülési képviselője.

Navracsics: nincs lehetőség a halálbüntetés visszaállítására

A közigazgatási és igazságügyi miniszter ezt akkor mondta, amikor a Bándy Kata meggyilkolása miatt a Fidesz-frakcióban helyet foglaló kisgazda képviselők felvetették a halálbüntetés visszaállítását. Navracsics Tibor hangsúlyozta, nehéz kérdésről van szó, de sem nemzetközi kötelezettségek, sem pedig etikai megfontolások miatt nincs erre lehetőség. A miniszter szerint a tényleges életfogytiglan legalább olyan súlyos büntetés lehet.

Mint korábban megírtuk, a szakemberek szerint nem jelent visszatartó erőt a halálbüntetés, amelynek jogossága vagy jogtalansága napjaink legvitatottabb jogi, etikai, teológiai és társadalmi kérdéseinek egyike. A halálbüntetést ellenzők egyik legfontosabb érve, hogy végleges és visszavonhatatlan, vagyis elveszi a lehetőségét annak, hogy egy ártatlanul elítéltnek a későbbiekben igazságot lehessen szolgáltatni.

A pártolók viszont úgy vélik, a halálbüntetésnek igenis van elrettentő hatása, és annak eltörlése amellett, hogy a gyilkos életét felértékeli az áldozathoz képest, gyakorlati szempontból még költséges is. Kiemelik: a tényleges életfogytiglanra ítélt bűnözőknek nincs vesztenivalójuk, így semmitől sem riadnak vissza, ezáltal veszélyt jelentenek rabtársaikra és az őrökre, sőt egy esetleges sikeres szökés révén az egész társadalomra.