Gyilkos galóca mérgezett meg több embert Budapesten

Három embert életveszélyes állapotban vittek kórházba. A rendőrök négy gombaárus ellen folytatnak eljárást.

Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást a rendőrség egy nő és három férfi ellen, mert gyilkos galócát és tuskógombát adtak több embernek, akik közül eddig már hármat életveszélyes állapotban szállítottak kórházba.

A rendőrség honlapján közzétett fényképes felhívásban szereplő gyanúsítottak október 29-án a XV. kerület erdős részén gombát szedtek, majd abból több embernek is adtak. Az elfogyasztott gyilkos galóca, valamint tuskógomba miatt eddig már három embert szállítottak kórházba életveszélyes állapotban.

Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának sajtóügyeletese elmondta, hogy a rendőrséget november 1-jén értesítette a toxikológiai intézet a mérgezésekről, a gyanúsítottakat még aznap este elfogták. 

A kihallgatás során felmerült a gyanú, hogy a gombákból több ember is kaphatott, ezért a rendőrség azt kéri, hogy akik a felhívásban szereplő fotókon látható személyektől kaptak vagy vásároltak ismeretlen eredetű gombát, jelentkezzenek bármely kórház toxikológiai osztályán, illetve a Budapesti Rendőr-főkapitányság XIV. kerületi Rendőrkapitányságán tanúkihallgatásra.

Ilyen a galóca

A gyilkos galóca számos mérgező gombától eltérően igencsak jó illatú, nem színeződik el ha felvágják, és még főzéskor sem fedi fel valódi kilétét, nagyon ízletes. A lappangási idő is igen hosszú, míg jelentkeznek az első tünetek – a hányás és a hasmenés -, akár 12-14 óra is eltelhet.

A gyilkos galóca legfontosabb méreganyaga az alfa-amaritin, ami a májat és a vesét célozza meg. Ellenszere egyelőre nem ismert.

Ilyen a tuskó

A gyűrűs tuskógomba kifejlődött példányainak kalapjának átmérője 10 centiméter körüli, színe változó árnyalatú, barna vagy sárga. Fiatalon kúposan zárt, később domború vagy lapos, aláhajló peremmel. A lemezek eleinte fehéresek, majd barnulnak, foltosodnak, kissé lefutnak a tönkre. A tönk általában 10-15 centiméter hosszú, fehéres vagy gyengén barnás, vastag gallérja a lemezeket eredetileg takaró burok maradványa. A hús a kalapban lágy, a tönkben fás, szívós. Szaga kellemes, íze nyersen kesernyés, fanyar.

A tuskógomba ugyan nem minden esetben okoz bajt, de a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy csak a fiatalabb kalapokat érdemes gyűjteni és aki nyersen eszi, gyomor-, valamint bélpanaszokkal számoljon.

Ha többet akar tudni a gombamérgezésről, ezt a cikkünket feltétlenül olvassa el!