Felszívódtak a külföldiekkel keménykedő ellenőrök

Az erőszakos páros angol turistákra szállt rá a 6-os villamoson. Kerestük, de nem találtuk meg őket.

A Hír24 augusztus elején számolt be a részletekről. A történetet egy utas mesélte el nekünk, aki résztvevője volt az eseményeknek. A kétségbeesett angol társaságot a 6-os villamoson szúrta ki magának két ellenőr egy szép nyári éjszakán, mondván, nincs jegyük. A fiatalok nem akartak bliccelni, és – tekintettel a kései órára – a karszalagosoktól akartak jegyet venni. Az ellenőrök azt mondták, nem adnak, hiszen a megállóban van automata, szelvény híján pedig büntetni akartak. Utasunk, aki időközben a csapat segítségére sietett, megpróbált az ellenőrök lelkére beszélni, szó esett országimázsról, empátiáról és társairól, látszólag nem hiába. De csak látszólag.

Az ellenőrök utasunk unszolására belementek, hogy jegyet adnak a külföldi fiataloknak. Itt akár vége is lehetne a történetnek, de a karszalagosok mégsem hagyták annyiban a dolgot, az Oktogonnál, miután a társaság leszállt, újra nekik estek. Kiabáltak velük, policiját emlegettek, sőt, egyikük útlevelét el is vették. A fiatalember ismét segíteni próbált, érdeklődött, ugyan mi lehet a probléma. A rövid és velős válasz a nagyobbik darab ellenőrtől érkezett, aki mindössze annyit „kért” tőle, hogy takarodjon el. Amikor szóvá tette, hogy közokiratot vettek el az egyik angoltól, az említett karszalagos lökött rajta egyet, és nyomatékosítva korábbi óhaját, közölte: húzzon a francba. Nem húzott. Addig egyezkedett velük, míg az addigra halálra rémült fiatalok „megúszták” 16 ezer forint bírsággal.

Az ellenőrök nyomában

Az eset kapcsán kerestük a Budapesti Közlekedési Központot. Kérésükre utasunk elmondta, hogyan is néztek ki a rejtélyes ellenőrök, ám a sajtóosztály szerint a személyleírás egyik emberükre sem illett rá, aki a szóban forgó éjszakán dolgozott. Javasolták, vegyük fel a kapcsolatot a Jegy- és Bérletellenőrzési Szakszolgálattal, hogy a fiatalember a munkatársaik fotói alapján azonosíthassa az általa látott személyeket.

Ott kedvesen fogadták, készségesen együttműködtek vele, utasunkat egy doboznyi arcképes igazolvány várta. A kör pillanatok alatt szűkült, a rostán ketten akadtak fent. Hogy biztos lehessen a dolgában, a fiatalember azt kérte, hogy személyesen is találkozhasson a két ellenőrrel, kizárva ezzel a tévedés lehetőségét.

Majdnem, de mégse

A találkozó kisebb huzavona után összejött. Utasunk először távolból, az egyik iroda ablakából vette szemügyre az éjszakai műszakból visszatérő ellenőröket, majd kérésére felkísérték mindkettejüket. A szembesítés végül egyértelműen eldöntötte, nem ők voltak az éjszakai keménykedők. A tudomány pedig ennél a pontnál megállt.

Azt, hogy kik lehettek a rejtélyes karszalagosok, továbbra is homály fedi. A helyszínen megkérdeztük, lehetséges-e, hogy álellenőrök garázdálkodjanak az éjszakai járatokon. A BKK szerint ez nem jellemző, hiszen akik szolgálatot teljesítenek az érintett buszokon, villamoson, ismerik egymást.

Azt javasolják az utasoknak, ha bármilyen sérelem éri őket az ellenőrök részéről, kérjék, hogy mutassa meg az igazolványát, hiszen azon szerepel minden szükséges adat, amelyek alapján a későbbiekben azonosítani lehet az illetőt.

Címkék: bkkellenőr