Három év a csecsemőgyilkos nőnek

A 35 éves bodrogi nő tavaly januárban végzett újszülött gyermekével.

Az asszony eltitkolta a terhességét. Csecsemőjét megölte, holttestét fagyasztóládába rejtette. Ott találta meg tíz hónap múlva élettársa. A nő a bíróságon nem tett vallomást, korábban a rendőrségi kihallgatásán azt mondta, hogy már van egy tízéves fia élettársától, aki nem akart több gyereket.

Ezt elfogadva, második terhességét megszakíttatta, a harmadikat későn vette észre, így azt eltitkolta. A szülés megindulásakor egyedül volt otthon, a kislányt a kádban szülte meg. Elvágta a köldökzsinórt, majd átmetszette az újszülött nyakát, és miután meghalt egy törölközőbe csavarta, amit egy műanyagzacskóba tett és a holttestet a fagyasztóládába rejtette.

Az asszony rendőrségi kihallgatásakor azt mondta: nem akart tudomást venni a terhességéről, nem emlékszik rá, mit tett a gyermek születése után.

A bíró az ítélet indoklásakor azt mondta: a hasonló ügyektől eltérően nem két, hanem három elmeorvos vizsgálta a vádlottat. Szerintük a nő beszűkült tudatállapotban volt, ezért a bíróság mérsékelte az ilyen esetekre vonatkozó tíz év fegyházban letöltendő minimumbüntetést.

Az ügyész súlyosbításért és fegyházbüntetés kiszabásáért fellebbezett, valamint indítványozta a vádlott előzetes letartóztatásba vételét. A vádlott és védője az elmeorvosi szakértői véleményre hivatkozva enyhítésért fellebbezett. A bíróság az előzetes letartóztatásról szóló indítványt elutasította. Ez ellen az ügyész fellebbezett. Az ügyben jogerős ítéletet a Pécsi Ítélőtábla hoz.

Mint korábban – az elmúlt időben elszaporodott csecsemőgyilkosságok kapcsán – megírtuk, több tényező játszik közre abban, ha egy anya véget vet gyereke életének. A szakember szerint általában azoknak a nőknek a fejében fordul meg a gondolat, akik nem tudnak mit kezdeni az anyasággal vagy éppen a szülés miatt kialakult depresszión nem tudnak túllépni.