Epilepszia okozta a pécsi diák halálát

Nem tudták, hogy beteg, ezért nem is kapott kiemelt figyelmet az a diák, aki szerda este halt meg az egyik pécsi kollégium mosdójában. Az epilepsziás fiú elsőéves hallgató volt, nem szólt senkinek, hogy krónikus beteg.

Az érintett pécsi kollégiumban több mint nyolcszázan laknak. Itt kapott szobát az elsőéves földrajz szakos hallgató is. A mellékhelyiségben lett rosszul, holttestére a portaszolgálat talált rá. Hiába értesítették a mentőket, az életét már nem tudták megmenteni. A kollégisták azt mondják, ha szól, jobban oda tudtak volna figyelni rá.

A Pécsi Tudományegyetem tájékoztatása szerint nem lehet kötelezni a fiatalokat, hogy elmondják, ha komoly betegségük van. Ez ugyanis sértené a személyi jogaikat. A hallgatókra egyébként a kollégiumokban a portaszolgálat figyel, ők rendszeresen körbejárják az épületeket. A portások rendszeresen körbejárják az épületet kapuzáráskor, ilyenkor minden közösségi helyiségbe is benéznek. A kollégiumban az előírások szerint nem kötelező az egészségügyi szolgálat, de a sürgősségi betegellátó telefonszámát kell kihelyezni.

Ha a kollégista jelezte volna, hogy krónikus beteg, akkor olyan szobába helyezik, amit könnyebben meg tud közelíteni a mentő. A Pécsi Tudományegyetemen egyébként több mint 4 ezer kollégista tanul.

Közben folyik a patológiai vizsgálatot is magába foglaló közigazgatási eljárás. Zsobrák Péter, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője korábban azt mondta, hogy az öngyilkosság vagy a bűncselekmény gyanúját kizárták.

Címkék: pécsepilepszia