Éles rombológránátot is rejtegetett házában a flúgos ezredes

A rendőrség szerint elmeorvosnak kell megvizsgálnia azt a férfit, aki óriási mennyiségű robbanószerkezetet és fegyvert halmozott fel szelestei családi házában.

A 33 éves gyanúsított jelenleg előzetes letartóztatásban van. Azt állítja, hogy ő egy katonai szervezet ügynöke, aki parancsot teljesít. A parancs pedig úgy szól, hogy szolgáltassa be a rendőrségnek a fegyvereit, katonai papírjait és a többi katonai eszközt is.

Gulyás Ferenc, Sárvár rendőrkapitánya szerdai sajtótájékoztatóján hosszan sorolta azoknak a fegyvereknek és lőszereknek, köztük gránátoknak és egyéb robbanószerkezeteknek a típusait, amelyeket a szelestei házban, illetve a közeli erdőben találtak.

A részben második világháborús, részben későbbi, szovjet gyártmányú fegyverek és gránátok között voltak hatástalanítottak és élesek is. A szakértők szerint néhány akár romba is dönthette volna a férfi házát. A legveszélyesebb egy úgynevezett romboló gránát volt a megtalált 16 éles gránát és robbanószerkezet közül. A közeli erdőben 275 darab úgynevezett gyakorló kézigránát maradványait is megtalálták.

A megtalált fegyverek között volt a rendőrségnél és a honvédségnél is rendszeresített, P63 típusú maroklőfegyver, amelyet gázriasztóvá alakítottak át. Egyelőre nincs olyan adat, amely arra  utalna, hogy a fegyverekkel bűncselekményt követtek volna el korábban. Arról sincs információ, hogy a férfi valóban kapcsolatban áll valamely katonai vagy más külföldi hírszerző szolgálattal.

A gyanúsítotti kihallgatása során zavartan viselkedő, de együttműködő férfi azt egyelőre nem árulta el, hogy pontosan hol találta a fegyvereket, erről későbbre ígért részletes vallomást. A megtalálás időpontjáról, a fegyverek elrejtésének a helyéről naplót vezetett, azt térképmellékletekkel látta el. A “katonai szállításokat” pedig a maga által készített bélyegzővel mint ezredes hitelesítette.

A főkapitány elmondta azt is: a gyanúsított házában nehezen találtak utat a házkutatást végző rendőrök, ugyanis az alkalmi munkákból élő, magányos férfi kényszeresen szinte mindent gyűjtött.

Gulyás Ferenc kérdésre válaszolva elmondta: az, hogy a gyanúsított maga jelentette be arzenálját a rendőrségen, nem tette lehetővé, hogy a férfi szabadlábon védekezzen, a fegyver és a lőszer engedély nélküli birtoklásával ugyanis bűncselekményt követett el. Megítélésük szerint a férfi érdekét is az szolgálja, hogy őrizetben maradjon – tette hozzá.