Az ipar és az építőipar fékezte be a növekedést

A tavalyi utolsó negyedévhez képest csökkent a gazdaság teljesítménye, az első negyedévhez hasonlítva viszont van némi élénkülés. Hiányoznak az uniós pénzek.
Kapcsolódó cikkek

A bruttó hazai termék volumene Magyarországon 2016 I. negyedévében 0,9 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. (Az első becslésben közölt I. negyedévi adathoz viszonyítva a második becslés adata nem változott.) A piaci szolgáltatások emelték, az ipar kissé, az építőipar jelentősen csökkentette a növekedési ütemet – jelentette a KSH.

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző év azonos negyedévéhez mérten 0,4 százalékkal emelkedett, az előző negyedévhez viszonyítva viszont 0,8 százalékkal csökkent.

Termelési oldal:

A bruttó hazai termék 2016. I. negyedévi, 0,9 százalékos növekedéséhez a szolgáltatások 1,6 százalékponttal járultak hozzá. A szolgáltatásokon belül a kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás nemzetgazdasági ág hozzájárulása (0,6 százalékpont) volt a legjelentősebb. Az építőipar 0,7, az ipar és a mezőgazdaság egyaránt 0,1 százalékponttal mérsékelte a GDP növekedési ütemét.

Felhasználási oldal:

A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmában folyó áron 875 milliárd forint aktívum keletkezett. Az export 5,7, az import 7,8 százalékkal emelkedett. Az áruforgalomban a kivitel 5,2, a behozatal 8,0 százalékkal bővült. A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmán belül a szolgáltatások (beleértve az idegenforgalmat is) exportja 7,8, importja 7,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

A bruttó hazai termék 2016. I. negyedévi 0,9 százalékos bővüléséhez a végső fogyasztás 2,8 százalékponttal járult hozzá. A bruttó felhalmozás 0,7, a külkereskedelmi forgalom összességében 1,2  százalékponttal lassította a GDP növekedését.

Tavaly éves szinten még 2,9 százalékos GDP-növekedést mért a KSH. 

2016 I. negyedévében az előző negyedévhez képest

A termelési oldalon a mezőgazdaság bruttó hozzáadott értéke 0,4, a szolgáltatásoké 0,3 százalékkal növekedett, viszont az építőipar 24, az ipar 2,4 százalékkal csökkent. (Mint feljebb írtuk, összességében a csökkenés 0,8 százalékos volt.)

A felhasználási oldalon a végső fogyasztás összetevői közül a háztartások fogyasztási kiadása 1,3 százalékkal bővült, a kormányzattól származó természetbeni juttatások 0,2, a közösségi fogyasztás 1,2 százalékkal csökkent. A bruttó állóeszköz-felhalmozás 13 százalékkal visszaesett. A külkereskedelemben az export 1,5, az import 2,5 százalékkal nőtt.