Ki sem látszik a munkából? Ezekre figyeljen a munkaköri leírásnál

Ha nincs tisztázva a munkakör, elvárás se lehet – figyelmeztet egy 20 főt foglalkoztató cég vezetője.
Kapcsolódó cikkek

Az – általában a munkaszerződés mellékletét képző – munkaköri leírás mindkét fél számára egyfajta biztosítékot jelent, ennek ellenére számos kis- és középvállalkozásnál nem jellemző a munkakör részletezése.

Kötelező az írásbeli tájékoztatás

A Munka Törvénykönyve nem írja elő, hogy munkaköri leírás készítése kötelező lenne. Azt viszont igen, hogy feladatairól a munkáltató alkalmazottját a munkaviszony kezdetétől számított 15 napon belül köteles írásban tájékoztatni.

A munkaköri leírást a munkáltató egyoldalúan adja ki. Annak tartalmát tehát (a munkakör keretei között) egyoldalúan bármikor módosíthatja is, de a munkavállalónak aláírásával el kell fogadnia.

A munkaköri leírás nem része a munkaszerződésnek. Ez a dokumentum csak keret jelleggel rögzíti az ellátandó feladatokat. Nem más, mint ezek részletes kifejtése, egy lista arról, hogy milyen teendő tartozik az adott munkakörhöz. Az alkalmazott csak olyan munkák elvégzésére utasítható, amelyek e feladatcsoportba tartoznak. A leírásnak tartalmaznia kell a munkát betöltő nevét, a munkakör megnevezését (azonosnak kell lennie a munkaszerződésben használt megnevezéssel), a közvetlen felettest, a közvetlen beosztottakat, illetve a munkakör betöltéséhez szükséges követelményeket.

Cégmérettől is függ a hatékonysága

5 fő alatti cégeknél nincs igazán értelme a munkaköri leírásnak, hiszen a feladatok elosztása egyszerűbb és könnyebbé teszi a munkát. A már idézett cégvezető szerint kell egy bizonyos cégméret ahhoz, hogy hasznos legyen, és ne akadályozzon a munkaköri leírás. Fontos érv a megléte mellett, hogy reklamáció esetén a dokumentum védelmet jelent munkáltatónak és alkalmazottnak egyaránt. Abban ugyanis rögzítették, hogy eredetileg ki, mit vállalt.

A multiknál például kötelező a munkaköri leírás a munkaszerződéshez mellékelve. Szabvány alapján készül egységesen, függetlenül attól, hogy mennyire felelősségteljes beosztásban dolgozik a tulajdonosa. Mindenki megkapja, amikor munkába áll, illetve újat kap, ha változik a munkaköre. Egyebek között tartalmazza a munkavállaló feladatait, a felelősségét, illetve hogy mivel mérik azok teljesülését.