Átmegyünk-e a brüsszeli vizsgán?

Ettől is függ, hogy a forint merre veszi az irányt. A héten több kamatdöntés is befolyásolhatja az árfolyamot. Továbbá kulcstényezőnek számít, hogy az Európai Bizottság milyen magyar költségvetési hiányt vár erre az évre és jövőre.
Kapcsolódó cikkek

„A hétfői pozitív nemzetközi hangulatban a forint már délelőtt 300 alá bukott az euróval szemben. A piaci jókedv alapja, hogy Olaszországban két hónapos huzavonát követően felállhat végre egy döntésképes kormány” – vázolta Soós Róbert, az XTB brókercég vezető elemzője.

Hétfőn kifejezetten fontos hírek nem látnak napvilágot, de a pénzpiaci szereplők – ahogy már megszokhattuk – előre árazzák a soron következő eseményeket. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed szerdán tart kamatdöntő ülést, ami után Ben Bernanke elnök is megszólal. Az Európai Központi Banknál is a héten, csütörtökön esedékes a kamatdöntés. „A piacok szokás szerint az EKB-tól várják a mentőövet, így most egy kamatvágást. Ez a reálgazdaságot nem igazán segítené, hiszen a bankok egymás között most is nulla százalékos kamattal üzletelhetnek. A politikusok viszont némi időt nyernének arra, hogy kitalálják, a megszorító gazdaságpolitika helyére milyen elemek kerüljenek” – magyarázta az XTB szakértője.

A fejlett bankok közül az EKB rendelkezik a legnagyobb mozgástérrel – például a csökkenő mérlegfőösszeg miatt. Soós Róbert szerint is elképzelhető a 25 bázispontos európai kamatvágás: ezzel fél százalékra csökkenne az irányadó ráta. Mario Draghi jegybankelnök már az előző sajtótájékoztatón is jelezte, hogy szorosan nyomon követik a makrogazdasági adatokat. Negatív fejlemény, hogy a feldolgozóipar szűkülést jelez. Ez a mutató pedig kimondottan hatékonyan jelzi előre a gazdasági ciklusokat, így ez is az irányadó ráta csökkentése felé viheti az EKB-t.

Frissítés: Az Európai Központi Bank fél százalékra csökkentette az euróövezeti alapkamatot.Az EKB legutóbb – a mostanihoz hasonló 25 bázispontos vágással – tavaly júliusban változtatott a rátán.

Kulcsfontosságú a brüsszeli értékelés

Az Európai Bizottság pénteken teszi közzé az uniós országokra vonatkozó prognózisát. Magyarország esetében a döntő kérdés, hogy miként ítélik meg az ország idei és jövő évi GDP-arányos államháztartási hiányát. A kedvező az lenne, ha 3 százalék alatti deficitet jeleznének előre, ezzel megnyílna az esély arra, hogy az ország kikerüljön a túlzott-deficiteljárás alól.

300 alatt az euró

Az XTB kereskedési szakértője szerint a hétfői forinterősödés főleg korrekcióként értékelhető. Ezt megelőzően ugyanis 10 napig folyamatosan gyengült a hazai fizetőeszköz. Soós Róbert úgy véli, hogy további kedvező nemzetközi és magyarországi fejlemények esetén akár 296-ig is erősödhet a forint az euróval szemben. Az EKB – elemzők által jósolt – kamatvágása is segítene a magyar fizetőeszköznek, hiszen ezzel a carry trade ügyleteknél fontos kamatkülönbözet nőne. „Magyarországon 9 hónapja folyamatosan csökken a kamatszint, miközben más országokban stagnál, vagy nem csökkent ilyen mértékben. Ezzel megnőtt a forint versenytársainak a száma, gondoljunk csak a török lírára, a dél-afrikai randra vagy az ausztrál dollárra” – tette hozzá a vezető elemző.

Mi a carry trade?

Hosszú távú kereskedési stratégia, amelynél a befektetők a devizák kamatkülönbözetét használják ki. Ekkor eladják vagy kölcsönveszik az egyik alacsony kamatozású devizát, és az így kapott pénzt valamelyik magas kamatozású devizában helyezik el, tehát itt a kamatkülönbség a nyereség.

További részletekért hallgassa meg az interjút! A Gazdasági Rádió hétfő reggeli műsorában Nagy Károly beszélgetett Soós Róberttel, az XTB vezető elemzőjével.