Már az újabb áldozatot keresi a piac

Ismét fellángoltak az eurózónával kapcsolatos félelmek. Ciprus után előtérbe került Olaszország és Szlovénia is.
Kapcsolódó cikkek

Soós Róbert, az XTB brókercég vezető elemzője szerint három „csapás” mentén várható, hogy tovább gyengül az euró a dollárral szemben. A középárfolyam szerdán az 1,28-as szint alá is benézett – ez 4 hónapos mélypont  –, és csütörtökön is ennek a környékén mozgott eddig a keresztárfolyam. A szakértő a következő napokban sem vár euróerősödést.

Ezek a gócpontok

A ciprusi bankok március 28-án rendkívül szigorú szabályok mentén nyitottak újra. Egyelőre úgy tűnik, megnyugodtak a kedélyek, de ha a korlátozások ellenére is felerősödik a tőkekivonás,akkor az negatívan hat majd a közös pénz árfolyamára. Az eurót gyengíti az is, hogy Olaszországban a február végi választások óta még mindig nem tudták megalakítani a kormányt. Az ezzel megbízott Luigi Bersani pénteken számol be az olasz államfőnek az eddigi eredményekről. Kétféle forgatókönyv körvonalazódik: vagy Silvio Berlusconi pártjával alakít koalíciót, vagy újabb választásokat kell tartani. Európa harmadik legnagyobb gazdaságának politikai patthelyzetét erősítik az olasz reformprogram végrehajtásával kapcsolatos aggályok is.

A ciprusi mentőcsomagot követően a piac máris a következő „áldozatot” keresi, és a kötvényhozamok alapján nem is kell sokáig keresgélni. Az XTB szakértője szerint Szlovénia bankrendszere lehet a következő, amely segítségre szorulhat. Ezt mutatja, hogy két hét alatt 4,5 százalékról 6,7 százalékig emelkedtek az államkötvény-hozamok, vagyis a befektetők egyre kockázatosabbnak ítélik az országot. A szakértő emlékeztetett arra, hogy az eddig mentőcsomagért folyamodó országoknál a 6 százalékos hozamszint volt a kritikus pont. Ezt követően fordultak a nemzetközi hitelezőkhöz.

A szlovén bankrendszer a spanyol és az ír példához hasonlóan az ingatlanpiaci válság miatt bedőlő hitelektől szenved. Az elemző úgy számol, hogy nagyjából 5 milliárd euróra lehet szüksége az országnak. Szerinte elképzelhető, hogy az új szlovén kormány nagyon hamar az IMF-EU pároshoz fog fordulni. Ezzel megnyílhat számukra az a lehetőség, hogy az Európai Központi Bank az úgynevezett OMT-program keretében a másodpiacon kötvényeket vásároljon, és ezzel leszorítsa a hozamokat. A pesszimistább forgatókönyvek szerint azonban a ciprusi – precedens nélküli – tőkekorlátozások után innen is megindulhat a tőkekivonás.

Összességében ezek a kockázatok gyengítik az eurót: a technikai szintek is sorra esnek el. Soós Róbert elképzelhetőnek tartja, hogy az euró-dollár középárfolyamban újabb mélypontok jöhetnek, és a húsvéti ünnepek idején az 1,27-es szint környékén ingadozhat majd a jegyzés.

Nyomás alatt a forint

A magyar fizetőeszköz halvány gyengülést mutatott csütörtök délelőtt. Kora délután az euróval szembeni jegyzések ismét 304 forint felett voltak. Előző este viszont a 304-es alatt is megfordult a hazai deviza. A szakértő szerint átmeneti korrekcióról van szó, és a hetet 305-306 forint körüli euróárfolyammal zárhatja a piac. „A forintnak nem segített a jegybank inflációs jelentése sem, amely rendkívül optimistára sikerült. Eszerint az infláció alacsony lesz, a gazdaság gyorsul, a költségvetési hiány pedig az idén és jövőre is 3 százalék alatt maradhat további kiigazítások nélkül is” – összegezte Soós Róbert.

Hozzátette: továbbra is a magyar jegybanki politikával kapcsolatos bizonytalanságok tartják nyomás alatt a forintot. Mindezt ráadásul tovább árnyalja, hogy láthatóan az MNB kommunikációja egyre zárkózottabb (például a kamatdöntő ülések után nem tartanak sajtótájékoztatót). Az XTB szakértője úgy látja, hogy ez szembe megy a nemzetközi trenddel, és még az amerikai Fed is egyre nyitottabban kommunikál. „Ez a stratégia ráerősíthet a jegybanki politika átláthatóságával kapcsolatos aggályokra, így akár leminősítés is következhet.” Az elmúlt napokban felmerült, hogy a jegybank a másodpiacon kötvényt vásárolna. „Ezt a lépést vagy bármilyen monetáris élénkítés bejelentését negatívan fogadhat a piac, és ez újabb forintgyengülést hozhat, így a hazai devizának fundamentálisan nincsenek jó kilátásai” – összegezte Soós Róbert.