A közepes cégek felé nyit a KPMG

A KPMG magyarországi irodája nyitni kíván a hazai közepes nagyságú cégek felé, és ezzel párhuzamosan megerősíti pozícióját a tanácsadási piacon. A KPMG a most zárult pénzügyi évben csaknem 8 milliárd forintos bevételt ért el, jövőre pedig 15 százalékos bevételnövekedéssel számol.A tervezett stratégiaváltást, vagyis a hazai közepes méretű vállalatok felé fordulást az indokolja, hogy az elmúlt [...]

A KPMG magyarországi irodája nyitni kíván a hazai közepes nagyságú cégek felé, és ezzel párhuzamosan megerősíti pozícióját a tanácsadási piacon. A KPMG a most zárult pénzügyi évben csaknem 8 milliárd forintos bevételt ért el, jövőre pedig 15 százalékos bevételnövekedéssel számol.

A tervezett stratégiaváltást, vagyis a hazai közepes méretű vállalatok felé fordulást az indokolja, hogy az elmúlt időszakban jelentősen csökkent a külföldi beruházók érdeklődése hazánk iránt, és így az általuk igénybe vett tanácsadási tevékenység is visszaesett – emelte ki tegnapi tájékoztatóján Robert Stöllinger. A KPMG vezető üzleti partnere bízik abban, hogy az uniós csatlakozással a befektetői érdeklődés újabb hulláma indulhat meg Magyarország iránt. Ezért a KPMG már most megerősítette külföldi ügyfelekre szakosodott részlegeit.
Magyarországon egyre több multinacionális cég hozott létre úgynevezett közös szolgáltatóközpontot (shared service center), ezek működését kívánja a jövőben adó- és egyéb tanácsadási szolgáltatásokkal még inkább segíteni a KPMG.

Nink Gabriella adópartner hangsúlyozta: a hazai cégek igen nagy elmaradásban vannak az uniós jogszabályok, így az áfatörvények hazai viszonyokra történő alkalmazásában. Szerinte a jogszabályok alkalmazásából is komoly bizonytalanságok adódnak majd, a cégeknek az uniós adminisztrációs terhekkel is meg kell birkózniuk. Nink Gabriella abbéli félelmének is hangot adott, hogy esetleg nem lesz újrakodifikált áfatörvény, csupán a jelenlegi toldozása-foldozása folytatódik. Szerinte a cégek uniós felkészülését ez még inkább megterhelheti.
Várnai Éva, a cég távközlési tanácsadási részlegének vezetője az új hírközlési törvény előkészítésére kiírt projektben vállalt KPMG-részvételt értékelve elmondta: az államigazgatás takarékos működését szolgálta, hogy a törvény-előkészítésben külső tanácsadó cég munkáját vette igénybe a minisztérium.