Sorosék bajt szimatolnak

A Wall Street nagyágyúi komolyan aggódnak a piaci körülmények miatt.

A napi.hu idézi a Marketwatch összeállítását, amelyből kiderül, az egekben járó részvényárfolyamok közepette a tőzsdeguruk – még az általában optimisták is – igen óvatossá váltak.

Jeff Gundlach, a DoubleLine Capital ügyvezető igazgatója az elmúlt időben csökkentette portfóliói kitettségét a feltörekvő piaci és a bóvli-kötvények irányában. Attól tart, hogy a befektetői hangulat hamarosan fordulni fog, ami nagy zuhanást hoz majd, amikor már csak rosszabb árakon lehet eladni.

Carl Icahn egyszerűen túlértékeltnek gondolja a részvényeket, pedig ő általában optimista, és gyakran száll be, mások által már leírt befektetésekbe. A mostani árfolyamok mellett nem is lát igazán kedvező vásárlási lehetőséget a részvénypiacon. Szerinte érthetetlen, hogy a részvények ára, miként emelkedhetett ilyen magasra.

Howard Marks, az Oaktree Capital alapítója hosszú írásban figyelmeztette befektetőit egy lehetséges, komolyabb piaci korrekció esélyeire és veszélyeire. Szerinte a piac túlzsúfolt lett, miközben az agresszív befektetők az átlagosnál nagyobb kockázatot is vállalnak ügyleteknél, ami veszélyes kombináció és minden olyan jellemző adott, ami a korábbi lejtmeneteket megelőzte.

Warren Buffett a tőzsdei árfolyamokról szinte soha nem szokott pesszimistán nyilatkozni, de a Berkshire Hathaway tettei önmagukért beszélnek. Buffett hiába optimista, ami drága, azt nem veszi meg, a Berkshire Hathaway ki is maradt a nagyobb vásárlásokból, a cég készpénzállománya a 2013-as 30 milliárd dollárról június végére 100 milliárd dollárra nőtt.

Soros György egyértelműen komoly piaci esésre számít. A Wall Street Journal korábbi híre szerint komoly tétekkel shortolja a részvényeket és vásárol aranyat. Bár neki sincs mindig igaza, hiszen Trump megválasztása után komoly piaci problémákat jósolt, ami még nem igazolódott be, de az írás szerint a hedge-fund vezér nem véletlenül szerezte hírnevét, jó figyelni, mit tesz.

David Tepper nem ennyire pesszimista, de már kevésbé derűlátó, mint pár hónapja. Szerinte a befektetők tegyenek félre némi készpénzt, ha aggasztónak találják a meglehetősen elszállt tőzsdei árazásokat. Ő azt tartja problémának, hogy a jegybank beavatkozásai nagyon eltorzították a kötvénypiacokat, nem tudni, ez hogyan befolyásolja a tőzsdéket. Ez nagy eséllyel gondot okozhat.

Paul Singer a passzív befektetési formák, a tőzsdén jegyzett alapok egyre nagyobb térhódítása miatt aggódik, mert ezek túlsúlya segíti a csordaszellem kialakulását a piacon. Elfogynak az aktív befektetők, ami ahhoz vezethet, hogy mindenki egy irányba megy. Ez ahhoz vezethet, hogy egy hirtelen fordulat csak drámai lehet, nem lesznek olyan vásárlók, akik megállíthatnák az esést.