Hosszú lehet a várólista a nyugdíjasházakban is

A gazdagabb nyugdíjasoknak jó esetben nem kell megvárniuk, hogy elérjék a 80 évet, és otthonba vonuljanak.
Kapcsolódó cikkek

Az elmúlt években jelentősen megnövekedett Magyarországon a nyugdíjasok száma, így a nyugdíjrendszer fenntarthatósága mellett az idős emberek gondozása is egyre inkább égető kérdés. A Pénzcentrum annak járt utána, mit tudnak nyújtani, és mennyiért a nyugdíjasházak, amik nem egyenlőek az idősotthonokkal.

A 10 évvel ezelőtt megváltoztatott szabályok (szociális törvény) szerint ugyanis ma nem költözhet bárki idősek otthonába. A legfontosabb korlátok:

Az idősotthonok térítési díjat állapítanak meg, amiben minden általuk nyújtott szolgáltatás benne van, függetlenül attól, hogy valaki igénybe veszi azt, vagy sem. Az  idősotthonokban jelenleg és általában is várólista van – mint májusban írtuk, a rászorulók háromnegyede nem is jut be.

Ezzel szemben a nyugdíjaházak maguk döntik el, kit vesznek fel, milyen feltételek mellett, és milyen szolgáltatást nyújtanak, valamint persze azt is, hogy mennyiért. Fontos tudni, hogy a nyugdíjasházakba nem tulajdonjoggal, hanem általában használati jog, vagy bérleti jog megvásárlásával lehet beköltözni. A használati jog pedig nem átruházható és nem örökölhető.

Aki nyugdíjasházba szeretne költözni, annak fizetnie kell:

Hogy mekkora összeget kell fizetni, az is igen változó. Van, ahol 15 millió forint felett van a kezdőösszeg, és emellett még 27 ezer forint a kötelező fizetendő (rezsi és közös költség), máshol 3 millió forintból is meg lehet úszni a beugrót, de 100 ezer forint feletti a havi fizetendő, amibe különböző szolgáltatások tartoznak (étkezés, szociális szolgáltatások).

Várólista azonban a nyugdíjasházakban is létezik, helyenként elég hosszú – aki pedig nem kerül be, az idővel  kérheti felvételét a nyugdíjas otthonba.