Milliárdokkal gyarapodott a pénzvagyonunk márciusban

Az MNB legfrissebb jelentése szerint a betétek elhelyezése a szezonálisan kiigazított adatok szerint is meghaladta a hitelfelvételt
Kapcsolódó cikkek

Márciusban a háztartások 18,6 milliárddal, a vállalatok 5,2 milliárd forinttal több betétet helyzetek el a belföldi bankrendszerben, mint amennyi hitelt felvettek – derül ki a hitelintézetek összevont mérlegének hétfőn közzétett adataiból.

A nem pénzügyi vállalatok hitelállománya, a szezonális hatások kiszűrése nélkül, 60,2 milliárd forintos növekedést mutatott, a forinthitelek állománya 0,5 milliárd forinttal, míg a devizahitelek állománya 59,7 milliárd forinttal nőtt.

A vállalatok betétállománya – az átértékelődés és az egyéb volumenváltozás hatásától eltekintve – 65,4 milliárd forinttal nőtt. A forintbetétek 95,9 milliárd forintos nettó betételhelyezése és a devizabetétek 30,5 milliárd forintos kivonása nyomán.

A szezonálisan kiigazított adatok is a vállalatok nettó megtakarítói pozícióját mutatják márciusban, 75 milliárd forint hitelfelvétellel szemben 100,3 milliárd forint betételhelyezés áll.

A vállalatok 6414,8 milliárd forintnyi belföldi betétállománya 289,4 milliárddal haladta meg kötelezettségeiket március végén, ami szerény 7,4 milliárddal több az egy hónappal korábbinál.